4+1 látnivaló Somogy megyében, amit nem érdemes kihagyni

Ugyan nyáron minden a strandokról szól, mégis érdemes a vízparton túlra is tekinteni, hiszen hazánk tele van jobbnál jobb helyszínekkel. A nyár utolsó hetei alatt bátran adhatunk esélyt más látnivalóknak is – megbánni biztosan nem fogjuk.


Somogy megye gyöngyszemeit hosszan lehetne sorolni, és egy listán szinte biztosan nem férne el mind. Megpróbáltunk kiválasztani közülük ötöt, ha valaki kiránduláson törné a fejét.

Kőröshegyi Levendulás

Facebook/Kőröshegyi Levendulás

A dél-balatoni levendulagazdaságot még 2012-ben alapították Kőröshegyen. Valószínűleg – ha máshogy nem, a neten keringő képeken – mindenki találkozott már a mindent beborító levendulák látványával. Az egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb helyszínről van szó a megyében. A növényeket közel nyolc hektáron termesztik: megtalálható itt a Tihanyban őshonos levendulafaj, ahogy számos francia fajta is. A birtokot tavasszal tulipán és nárcisz borítja.

A rossz hír, hogy a szüret már véget ért, a jó hír, hogy a levendulagazdaság ettől függetlenül látogatható, és még mindig hasonlóan gyönyörű. A panorámáról nem is beszélve: a levendulák között még a Balatonra is ráláthatunk.

Balatonfenyves kisvasút

Somogy megye egyik kihagyhatatlan élménye a balatonfenyvesi kisvasút. A vonat eredetileg gazdasági vonatként funkcionált, mára azonban személyszállításra váltott. Nyáron főként kirándulók választják a kisvasutat, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a többi évszakban is alapvető közlekedési eszközenek számít.

Az út oda-vissza másfél óra, és többek között Nagyberek természeti csodáira érdemes odafigyelni, ahogy az imremajori kézműves piac is kedvelt turistacélpont.

 Rippl-Rónai Villa 

Időutazás és szellemek jelenlegi tudásunk szerint nem léteznek. A legendás magyar festő- és grafikusművész, Rippl-Rónai József villája ellentmond ennek. A Rippl-Rónai Villa környezetében megelevenednek a múlt század 20-as éveinek nyarai és személyei.

Nem nehéz kitalálni, hogy a művész itt töltötte a nyarait, ahol a műterme mellett a festményeit és az óriási birtokát is megtekinthetjük – mindezt ráadásul szamarak társaságában.

Kaposvár egyik leghíresebb műemléképületét kár lenne kihagyni.

Szennai Skanzen

Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye, a Szennai Skanzen páratlan élményt nyújt az ide látogatóknak. Az élő faluban kialakított falumúzeum célja, hogy a napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeit megőrizze az utókor számára – mindezt egy szabadtéri néprajzi gyűjteményben.

Az első házat már 1975-76-ban áttelepítették, és mára már öt múltidéző épület is megtalálható az utcában. Az öt lakóház külső megjelenésében az 1848 utáni népi építészet emlékeit hordozza, valamint itt látható a megye egyik legszebb temploma és emlékműve is: az 1785-ben népi barokk stílusban épült református templom.

A helyszín Kaposvártól mindössze 8 km-re található: ha arra járunk, mindenképp kerüljünk egyet erre.

+1 Balaton-part

Twitter/Thomas Pesquet/ESA

Lehet, hogy a bevezetőben azzal kezdtük, hogy a vízpart helyett bátran keressünk fel más látványosságot, azonban a Balatont mégis hiba lenne kihagyni. A magyar tenger teljes déli része Somogy megyéhez tartozik, így a strandok végtelen mennyiségben jelen vannak.

Egy nyárzáró fürdés utáni lángos és fagyi mindenképp jó ötlet lehet. Pláne, ha már előtte bejártuk a fentebb felsorolt helyszíneket.

A figyelmetekbe ajánljuk