Meglepetés: Magyarország nyerte a borfelismerés világbajnokságát

Meglepetés: Magyarország nyerte a borfelismerés világbajnokságát

Nagy meglepetésre a magyar csapat Belgiumot és Spanyolországot megelőzve az első helyen végzett az idei dél-franciaországi Avignonban tartott borfelismerő világbajnokságon.

Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap idén kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország mérkőzött meg.

Magyarország nem kis meglepetésre az élen végzett, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit. A csapat tagjai Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó voltak.

Magyarország először nyerte meg a borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation nevű versenyt. Tavaly és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig még a 7. helyen végzett.

Aranyos Attilát is meglepte a siker. A francia folyóiratnak nyilatkozva elmondta:

Tudtam, hogy az első öt között leszünk, de hogy megnyerjük a versenyt, én lepődtem meg a legjobban.

A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt.

Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt.

A továbbjutó csapatok ezután újabb hat borral találkoztak. A tizenkét borból hat vörös és hat fehér volt.

A versenyzők semmilyen külső segítséget nem kapnak: teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek.

A borok pedig a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

A verseny legnehezebb feladata az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése volt – ezt csak a luxemburgi csapatnak sikerült felismerni.

Érdekesség, hogy az előző két évben diadalmaskodó franciák idén csupán a hatodik helyen végeztek. Magyarország 166 ponttal lett az első, Belgium 154-el a második, Spanyolország pedig 136-al a harmadik helyezett.


A figyelmetekbe ajánljuk