draga borok
Fotó: Ice Tea / Unsplash

Vedd meg most, add el pár év múlva sokszoros áron

Megtérülő befektetés: most érdemes bort vásárolni!

A járvány árnyékában az egész borvilág lélegzetét visszafojtva figyelte, hogy vajon milyen változásokat hoz majd magával az a két hónap, amíg gyakorlatilag megállt az élet. A tavaszra tervezett 2019-es en primeur kóstolókat a nagy bordeaux-i házak sorban mondták le, most pedig egymást követve hozzák ki boraikat a tavalyinál jóval kedvezőbb árakon. Jól járhat az, aki most betárol a ritkaságokból és nagy nevekből!


Világverő borok nyomott árakon

bordeaux palack

Majdnem tökéletes tétel, és most kétharmad áron a tiéd lehet

Fotó: Chateau Primeur

A kedvezményes árakat a marketingkampányok elmaradása és a gazdaságon esett érvágás indokolja. Az évjárat kiválónak számít, így akinek módjában áll, érdemes most készletet felhalmoznia a fantasztikus vörösborokból. Íme, néhány példa:

a Decanter által 97 pontosra taksált Château Haut-Brion 2019-es tétele 282 dollárba kerül, ami 31%-kal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti ár.

Pauillac-ban a Mouton Rothschild és Pontet-Canet jelentett be hasonló mértékű árcsökkentést.

A brit piac első visszajelzései szerint azok a pincészetek, amelyek a megelőző évekhez képest olcsóbban hozták ki a boraikat, jól döntöttek: a fogyasztók már el is kapkodták az első palackokat. Velük szemben a nem kedvezményes áron kihozott tételekre nem igazán van kereslet. A borkereskedések között is megnövekedett az érdeklődés a nagy presztízsű palackok iránt, így szélesebb körben tudják őket kiszolgálni a négociant-ok.

Nem mindenki engedett az azonnali bevételt garantáló, nyomott áron történő értékesítés csábításának. A komoly múlttal rendelkező klasszifikált bordeaux-i pincészeteknek jellemzően van vésztartalékuk, így többen azt a lehetőséget választották, hogy a 2019-es évjáratot nagyobb palackszámban majd jövőre vagy esetlegesen két év múlva hozzák csak ki.

Az viszont biztos, hogy aki most a félretett pénzét bordói borokba fekteti be, jól jár: megfelelő tárolás mellett ezek a tételek pár év múlva a mostani palackár többszörösét is érhetik. Ha pedig mégsem kívánja valaki eladni pár év múlva: a 2019-es évjárat nem csak nálunk, hanem Bordeaux-ban is kiváló volt.

A figyelmetekbe ajánljuk