Fotó: Challenge International du Vin

Magyar éremeső Bordeaux-ban

Míg Magyarországon még javában zajlik a VinAgora nemzetközi borverseny eredményeinek összegzése, Európa egyik legjelentősebb borversenyén már kihirdették a győztes tételeket. Természetesen ismét több borászunk is a "nyakába akaszthatta" az aranyérmet; lássuk, kik nyertek idén!A verseny története

1976 óta kerül megrendezésre a Challenge International du Vin, amely mára Európa egyik legismertebb borversenyévé vált. A többi nagy borversenytől eltérően, itt az előzetesen regisztrált, borhoz értő nagyközönség is zsűrizi a borokat. A négyfős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy fő borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok 25-30 százaléka kaphat érmet (arany-, ezüst- és bronzérmeket ítélnek oda). A borverseny rendezői szervezik a szintén Bordeaux-ban zajló Les Citadelles du Vin-t, ahol szakmai zsűri bírálja el a beküldött tételeket.

Aranyérmes magyar küldöttség

Aranyérmes bor

Fotó: Söptei Pincészet

A csopaki Söptei Pincészet nem először varázsolt a rangos európai megmérettetésen, igaz, idén először nyert a "Varázslat" fantázianevű borával, amely egy 2018-as olaszrizlinget rejt.

Mellettük aranyérmet kapott még Balatonról Bujdosóék Csomója és Tramontanája, valamint a badacsonyi Pátzay Birtok pinot noir rozéja; Orosz Gábor (Tokaj) aszúja 2005-ből és a 2012-es hárslevelűje, a Varga Pincészet egri egységének két hárslevelűje; a mátrai Bárdos és Fia Pincészet Irsai Olivére és a Pannon Tokaj édes szamorodnija 2017-ből.

A teljes lista megtekinthető itt, a vörösborok megmérettetése még hátra van.

Friss

Ezek voltak a legröhejesebb kísérletek az elmúlt évben

Idén is átadták az Ignobel-díjat, a Nobel-díj inverzét, a tudományos világ legnevetségesebb kísérleteiért. Behéliumozott aligátorét is nyertek egyet.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk