Lehet, hogy két magja van a Földnek

Lehet, hogy két magja van a Földnek

A kutatók az eddig ismert magon belül felfedeztek még egy réteget.


A szakemberek teljesen új fejezetet nyitnak a Föld rétegeinek történelme terén, úgy vélik ugyanis, hogy van még egy réteg a Föld magján belül.

"Hagyományosan azt tanították nekünk, hogy a Földnek négy fő rétege van: a kéreg, a köpeny, a külső és a belső mag"

─ magyarázta Joanne Stephenson, az ausztrál Nemzeti Egyetem geofizikusa.

A földkéreg alatt rejlő ismereteinkre leginkább azokból az adatokból következtettünk, melyeket a vulkánok és a szeizmikus tevékenységek árultak el nekünk. Ezek alapján a tudósok kiszámították, hogy a Fölnek van egy perzselően forró belső magja. Hőmérséklete meghaladja az 5000 Celsius-fokot és a Föld teljes térfogatának csak egy százalékát teszi ki.

Joaanne Stephenson és munkatársai azonban egy újabb rétegre bukkantak, egy magra a magon belül. Ez óriási felfedezés, a geofizikus úgy véli, át kell írni a tankönyveket.

A csapat a Nemzetközi Szeizmológiai Központ által összegyűjtött, sok évtizednyi adat tanulmányozása során jutott erre az eredményre. Találtak bizonyítékot a vas szerkezetének változására, ami talán két külön hűtési eseményre utal a Föld történetében, tehát két réteg különül el a magon belül.

A legbelső réteg jelenlétét egyébként már egy ideje gyanítják, mivel volt már bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a belső magot alkotó vaskristályok szerkezeti elrendezése eltérő.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk