Ráadásul nem kell sokat várni, hogy az utakon is megjelenjen, mivel jövőre már kapható lesz.

Az Aptera Motors elektromosautó-gyártó vállalat bejelentette, hogy piacra dobja a világ első napelemmel működő futurisztikus autóját. A jármű nem csupán az új technológiája miatt különleges: olyan formatervezést kapott, amit eddig tényleg csak a filmekben láthattunk közlekedni.

A kaliforniai székhelyű cég autójában 180 napelemet helyeztek el, de mellé belekerült egy elektromos motor is. Azonban a gyártó szerint a legtöbb sofőrnek a mindennapokban szinte egyáltalán nem kell igénybe vennie az elektromos hajtást, mivel a napelemek segítségével az autó körülbelül 70 kilométert is képes megtenni, így a városi közlekedésre tökéletes választás lehet.

De nem kell megijedni akkor sem, ha hosszabb utat terveznénk, mert a motor egy töltéssel nagyjából 1600 kilométert is megtesz.

Ráadásul az autó úgy néz ki, mintha egy sci-fi film kelléke lenne: három kereke van, matt fekete festését ívesen felhelyezett LED világítás díszíti és áramvonalas, lágy formája csak még különlegesebbé teszi. Utóbbinak köszönhetően alacsony a légellenállása, ezért gyors és mozgékony – nem beszélve az elhanyagolható ökológiai lábnyomáról. A jármű 3,5 másodperc alatt gyorsul 60 mérföld/órára (átszámítva 96 km/h), de képes elérni a 177 kilométer per órás sebességet is.

A kocsiból két változatot dobnak piacra Paradigm és a Paradigm + néven. Előbbi maximum 650 km-t képes megtenni, utóbbi pedig a már említett 1600 kilométert. Családi autónak nem a legalkalmasabb, mivel csupán két személynek és egy háziállatnak van benne hely, de ahhoz képest, hogy a világ első napelemes fejlesztéséről van szó, nem kérnek a piaci árakhoz mérten jóval magasabb összeget: 25 900 dollár (nagyjából 7 és félmillió forint) és 46 900 dollár (13 millió hétszázezer forint) között lehet majd őket rendelni – a tervek szerint már jövőre.

És ha valaki már most le szeretné foglalni, akkor harmincezer forint értékű dollárért már meg is teheti az Aptera Motors oldalán.

(Hyperbeast)


Friss

Erich Gruber

Oltóközpontokban árulják festményeiket a művészek

Kiállítótermek és egyéb lehetőségek híján a művészek kénytelenek odavinni a műveiket, ahol az emberek láthatják is azokat. Ez a világ pontjain jelenleg – a bevásárlóközpontokon túl – az oltóközpontokat jelenti.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk