Ráadásul nem kell sokat várni, hogy az utakon is megjelenjen, mivel jövőre már kapható lesz.

Az Aptera Motors elektromosautó-gyártó vállalat bejelentette, hogy piacra dobja a világ első napelemmel működő futurisztikus autóját. A jármű nem csupán az új technológiája miatt különleges: olyan formatervezést kapott, amit eddig tényleg csak a filmekben láthattunk közlekedni.

A kaliforniai székhelyű cég autójában 180 napelemet helyeztek el, de mellé belekerült egy elektromos motor is. Azonban a gyártó szerint a legtöbb sofőrnek a mindennapokban szinte egyáltalán nem kell igénybe vennie az elektromos hajtást, mivel a napelemek segítségével az autó körülbelül 70 kilométert is képes megtenni, így a városi közlekedésre tökéletes választás lehet.

De nem kell megijedni akkor sem, ha hosszabb utat terveznénk, mert a motor egy töltéssel nagyjából 1600 kilométert is megtesz.

Ráadásul az autó úgy néz ki, mintha egy sci-fi film kelléke lenne: három kereke van, matt fekete festését ívesen felhelyezett LED világítás díszíti és áramvonalas, lágy formája csak még különlegesebbé teszi. Utóbbinak köszönhetően alacsony a légellenállása, ezért gyors és mozgékony – nem beszélve az elhanyagolható ökológiai lábnyomáról. A jármű 3,5 másodperc alatt gyorsul 60 mérföld/órára (átszámítva 96 km/h), de képes elérni a 177 kilométer per órás sebességet is.

A kocsiból két változatot dobnak piacra Paradigm és a Paradigm + néven. Előbbi maximum 650 km-t képes megtenni, utóbbi pedig a már említett 1600 kilométert. Családi autónak nem a legalkalmasabb, mivel csupán két személynek és egy háziállatnak van benne hely, de ahhoz képest, hogy a világ első napelemes fejlesztéséről van szó, nem kérnek a piaci árakhoz mérten jóval magasabb összeget: 25 900 dollár (nagyjából 7 és félmillió forint) és 46 900 dollár (13 millió hétszázezer forint) között lehet majd őket rendelni – a tervek szerint már jövőre.

És ha valaki már most le szeretné foglalni, akkor harmincezer forint értékű dollárért már meg is teheti az Aptera Motors oldalán.

(Hyperbeast)


A figyelmetekbe ajánljuk