exobolygo LTT9779 b Video credit: Ricardo Ramirez

A Naprendszeren kívül eső bolygó, az LTT9779 b több különleges képeséggel is bír.LTT 9779 b


Az LTT 9779 b exobolygó felszínén valószínűleg 1700 Celsius-fok van és egy ottani év mindössze 19 óráig tart. Az idő hihetetlen gyors múlását az okozza, hogy a Neptunusz-szerű bolygó rendkívül közel helyezkedik el a rendszer központi csillagához, az LTT 9779 b-hez. A rendszer tőlünk 260 fényévre fekszik.

A tudósok azt valószínűsítik, hogy egy átmeneti, gáz halmazállapotú óriásbolygóról van szó. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy közelről megvizsgálhassák a Neptunuszhoz hasonló bolygó atmoszféráját, hiszen az égitest több szempontból is hasonlít „rokonára", például a sűrűségét tekintve is.

\u0171r \u0171rkutat\u00e1s naprendszer

unsplash.com/Greg Rakozy

Ez az extrém magas hőmérséklet még a vasat is ionizálja az atmoszférában, a szétváló molekulák pedig egyedi laboratóriumi tanulmányozási lehetőséget biztosítanak a bolyók kémiájának vizsgálatára, a saját naprendszerünkön kívül.

A Warwick Egyetem csillagászai valószínűsítik, hogy a bolygónak csupán a magja huszonnyolcszor adja ki a Föld tömegét, kétszerese a Neptunusz tömegének és ehhez jön még a bolygó teljes súlyának nagyjából kilenc százalékát kitevő atmoszféra is – adta hírül a Warwick.

A LTT 9779 b-t létezésére amúgymár 2018-ban, TESS bolygókutató távcső segítségével találtak jeleket, de az elméletet csak mostanra sikerült bizonyítani.

A figyelmetekbe ajánljuk