Az űrhajósok és -turisták stílusosan ünnepelhetnek egy pohár, kifejezetten az űrutazásokhoz készült pezsgővel.

A világ egyik legnagyobb pezsgőgyártója, az észak-franciaországi G.H. Mumm megalkotta a Mumm Cordon Rouge Stellar-t, amely „az első olyan pezsgőpalack, amelyet az űrutazáshoz és az emberes űrrepüléshez terveztek".

Mind a palackot, mind magát a pezsgőt úgy gyártották, hogy a súlytalanságban is a „lehető legközelebb álljon az eredeti italhoz" – mutatja be a terméket a Robb Report.

G.H. Mumm

A palackot – amelyet Octave de Gaulle, egy űrtervezésre szakosodott ügynökség alapítója álmodott meg – repüléstechnikai minőségű alumíniumba csomagolták, és rozsdamentes acélból készült nyitó- és zárószerkezettel rendelkezik. A kiegészítések lehetővé teszik, hogy megfeleljen a pezsgőre vonatkozó szabályoknak, ugyanakkor biztosítják, hogy az űrben uralkodó szélsőséges körülmények között is megállja a helyét – állítja a gyártó.

Az űrhajóban a pezsgőt nem lehet kinyitni és kiönteni, mint egy átlagos pezsgős üveget. A nyak tetején lévő gyűrű a helyén tartja a dugót, és lehetővé teszi a biztonságos kibontást, míg a palack alján lévő gomb lehetővé teszi a zökkenőmentes tálalást.

Erre azért van szükség, mert a hagyományos kiöntés nem lehetséges a gravitáció nélküli körülmények között, ezért a palackot úgy tervezték, hogy „utánozza a folyamatot". A pezsgő az üveg nyakán keresztül távozik, és összegyűlik abban a gyűrűben, amely egykor a dugót tartotta. Miután megérkezett a gyűrűbe, egy speciális pohárba kerül, ami után az űrhajósok már bele is kortyolhatnak.

A folyamat éppoly futurisztikus, mint egykor maga az űrutazás volt, hogy a gyakorlatban hogyan működik mindez, arról itt egy videó:

www.youtube.com

Mumm Champagne presents : Mumm Grand Cordon Stellar Project

A pezsgőre is hatással van az űrutazás, ezért a G.H. Mumm csapata állításuk szerint egy olyan különleges keveréket talált ki, amely ellenáll a „repülés során bekövetkező érzékszervi változásoknak". A Mumm Cordon Rouge Stellar a 2016-os szüretből származó szőlőből készült – amelynek többsége Pinot Noir szőlő –, kiegészítve az elmúlt öt év tartalékborával.

A különleges, űrminőségű pezsgőt ki újra kipróbálják, hiszen a Axiom Space magántulajdonban lévő űrkutatási vállalat közelgő küldetésein lesz felszolgálva. .