Egy torta, ami miatt egyszer mindenkinek érdemes elutaznia Modenába
2023-04-24
Eugenio Gollini nevéhez kötik a Torta Barozzi születését. A cukrászmester 1886-ban sütötte meg először a „fekete tortát", amely a csokoládés desszertekkel való többéves kísérletezésének eredménye volt. Az azóta a cukrászat történelemkönyvébe stabilan bevésődött nevet 1907-ben adták neki, Vignola legnevesebb polgára, Jacopo Barozzi születésének 400. évfordulója alkalmából. Eugenio úgy döntött, hogy a tortát a híres építésznek ajánlja, és ezzel megszületett egy mítosz.
Ez is érdekelhet:Igazán finom vegán süteményeket keresel? Mutatunk is gyorsan hármat!
A népszerű cukrászda, a Pasticceria Gollini még mindig Vignolában, a Piazza Garibaldi árkádjai alatt működik, és Eugenio dédunokái, Franca és Paola vezetik, akik szívükön viselik a desszert receptjét és elkészítésének titkait. De nem a Torta Barozzi az egyetlen különlegesség, amely a család műhelyéből származik: a spongata egy másik tipikus emiliai desszert, amely aszalt gyümölcsökből és csokoládéból készül, és szintén nagyon népszerű az ínyencek körében.
Michele Serra olasz író szerint a Torta Barozzi megfelelő leírásához legalább Tolsztojnak kéne lennie, hogy átadja a desszert okozta extázist.
Az íze intenzív, szinte fűszeres és kevésbé édes, mint azt várnánk. A textúra nedves, és elolvad a szájban. De a sütemény maga, ha helyesen vágjuk, porciózva is rendkívül tömör marad.
Ha rákeresünk az interneten a Torta Barozzira, receptek tucatjaival találhatjuk szembe magunkat, azonban az eredeti leírás a Pasticceria Gollini jól őrzött titka marad. Az alapanyagokat viszont könnyű beszerezni. Csupán étcsokoládé, mandula, mogyoró, tojás, vaj és cukor kell hozzá. Liszt nincs benne, a Torta Barozzi gluténmentes.
A süteményt különböző formátumokban árulják. Az eredeti téglalap alakú, körülbelül 400 gramm, 25 euróért, de a kerek Barozzine mellett 700, 900 vagy akár 1200 grammos adagok is vannak száz grammtól 9,50 euróért.