A Tesla megállapodott az EPA-val a tiszta levegőről szóló törvény megsértése miatt a Fremont-i gyárában, miután többször is elmulasztotta kezelni a veszélyes kibocsátásokat.

A Környezetvédelmi Ügynökség csekély 275 ezer dolláros bírságot szabott ki a Teslára a Tiszta Levegő Törvény ismételt megsértése miatt. A környezetvédelem bajnokként beharangozott, 800 milliárd dolláros elektromos járműveket gyártó vállalat számára ez aprópénz persze.

Kedden kiadott közleményében az EPA azt állította, hogy a Tesla kaliforniai Fremontban található gyára megsértette a tiszta levegőről szóló törvény több olyan részét, amely szabályozza a vállalatok által a személygépkocsik és teherautók festése és bevonása során kibocsátott károsanyag-kibocsátás mennyiségét.

Az EPA szerint 2016 és 2019 között az üzemben több olyan mulasztás is történt, ami miatt nem tartotta be ezeket az előírásokat, többek között nem dolgozott ki munkatervet a kibocsátások minimalizálására, és nem vezetett megfelelő nyilvántartást. A vállalat autóinak bevonata tartalmaz néhány olyan vegyi anyagot, amelyek súlyos egészségügyi hatásokkal, például rákos megbetegedésekkel hozhatók összefüggésbe, köztük formaldehidet, etilbenzolt, naftalint és xilolt.

Ezek a vegyi anyagok szerepelnek az EPA azon veszélyes szennyező anyagok hivatalos listáján, amelyeket az ipari létesítményekben szabályozni kell, hogy ne károsítsák a dolgozókat és a gyárak közelében élő embereket. Az EPA szerint a Tesla mindkét egyezségben megállapított jogsértéseket kijavította, és visszatért a megfelelő útra. A vállalat tavaly 2,3 milliárd dolláros bevételt jelentett, így nehéz elképzelni, hogy gondot okoz majd neki, hogy előteremtse a 275 ezer dollárt a bírságra.

(Forrás Gizmodo)