Nem csupán az amerikaiak tudnak szívmelengető alkotásokat készíteni. Cikkünkben összegyűjtöttünk öt ázsiai szerelmesfilmet, amitől te is garantáltan elérzékenyülsz majd.

Kétségtelen, hogy számos kiváló romantikus filmet köszönhetünk Hollywoodnak, az Elfújta a széltől kezdve a Casablancán át egészen a Kaliforniai álomig. Azonban az ázsiai filmművészet is tartogat néhány gyöngyszemet – ezekből válogattunk.

Bukott angyalkák (1995)

In collaboration with the Criterion Collection, Wong Kar Wai and L'Immagine Ritrovata spent five years on the 4K restoration of ...

FALLEN ANGELS 4K | Official Trailer

Wong Kar-wai melankolikus, álomszerű filmjei világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, a Bukott angyalkák is kultikus darab.

A történet középpontjában egy hongkongi bérgyilkos, Ming áll, akinek rendre egy csinos hölgy adja a megbízásokat. Mingnek elege van az öldöklésből, kiszállna a szakmából, de ügynöke meggyőzi arról, hogy vállaljon egy utolsó megbízást.

Klisészerűnek tűnhet a történet, de a bérgyilkosos szál csak háttérül szolgál egy szerelmi történethez.

Ez is érdekelhet: Viktoriánus kori szerelemre vágysz? Ezzel a 4 filmmel átélheted!

Tavasz a kisvárosban (1948)

Spring in a Small Town (1948) - trailer | BFI DVD Fei Mu's piercingly poignant study of adulterous desire and guilt-ridden despair, ...

Spring in a Small Town (1948) - trailer | BFI DVD

Kevesen ismerik ezt a filmet, ami részben annak tudható be, hogy a kommunista diktatúra legkeményebb évtizedeiben túlságosan reakciósnak tartotta Kína kulturális vezetése.

A cselekmény a több millió áldozatot követelő második kínai-japán háború utáni időszakban játszódik. Egy egykori nemesi családról szól, amely a történelem viharaiban elvesztette minden vagyonát, a házuk is romokban hever. A betegeskedő férj leginkább semmittevéssel tölti napjait, a kertben sétálgatva emlékszik vissza a dicsőbb múltra. A feleség élete is rendkívül egyhangú, egészen addig, amíg be nem toppan a házba ifjúkori szerelme.

A művet egy 2005-ös szavazáson a valaha volt legjobb kínai filmnek választották meg.

Szép nyári nap (1991)

Trailer made by Anand Modi A BRIGHTER SUMMER DAY will be screening at AFS Cinema on Sun, June 19, 2016, 2:30 PM.

A BRIGHTER SUMMER DAY Trailer

Ahhoz, hogy teljes mélységében megérthessük Edward Yang négy órás, monumentális filmjét, nem árt kicsit utánaolvasnunk Tajvan történelmének.

A Szép nyári nap alapvetően erőszakos gyerekbandák konfliktusáról szól, valamint egy szerelemről, ami két fiatal között szövődik. A hatvanas években játszódó történet alapjául egy valós esemény szolgált, amely annak idején megrázta a tajvani társadalmat.

Az alkotás egyszerre felnövéstörténet, romantikus mozi és gengszterfilm.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 áprilisban érkező Netflix-sorozat, amit kár lenne kihagyni

Szerelemre hangolva (2000)

To mark the 20th anniversary of IN THE MOOD FOR LOVE, Block 2 Distribution has released a commemorative trailer of the Wong ...

IN THE MOOD FOR LOVE 4K | Official Trailer (English)

Wong Kar-wai leghíresebb műve sem hiányozhat a listánkról: a Szerelemre hangolva nemcsak a romantikus témájú alkotások közül emelkedik ki, de sokan a valaha volt legjobb filmek között emlegetik.

A történet középpontjában egy férfi és egy nő áll, akik egymás szomszédjai. Mindkettőjük elég magányos, párjaik sok időt töltenek távol az otthonuktól. Egy nap kiderül, mi áll a háttérben: házastársaik éppen egymás szeretői. Az átélt csalódás összeköti kettejük sorsát, idővel fizikai vonzalom is kialakul közöttük, de nem akarnak ugyanabba a bűnbe esni, mint házastársaik.

Talán senki sem ábrázolta még ennyire szépen a plátói szerelmet, mint Wong Kar-wai, ahogy azt sem, hogy néha milyen apróságokon múlik, beteljesül-e vonzalmunk.

Bin-jip – Lopakodó lelkek (2004)

www.youtube.com

Bin-Jip - International Trailer

Nehéz műfaji szempontból behatárolni Kim Ki-duk művét, a Bin-jip ugyanis a romantikus szál mellett bőséggel tartalmaz krimielemeket is.

A cselekmény középpontjában egy hajléktalan fiatalember áll, aki minden este idegenek házában húzza meg magát. Módszere egyszerű, de hatékony: szórólapokat helyez az ajtókra– ahol estig nem vették be a hirdetést, ott nincsenek otthon a tulajok.

Egy nap azonban hibázik és olyan házba tör be, ahol otthon tartózkodik a feleség. A bántalmazott asszony lehetőséget lát a helyzetben: hátrahagyja addigi életét és a férfi mellé szegődik. Kapcsolatuk meglehetősen szokatlan, gyakorlatilag egyetlen szót sem váltanak egymással – ez azonban nem akadályozza meg azt, hogy mély vonzalom alakuljon ki közöttük.