Egy új videón a SpaceX Falcon-9 rakétája a Hold mellett robog el, ami meglehetősen ritka látvány – ráadásul jó emlékeztető az emberiség következő nagy célpontjára.

Az ABC News által nemrégiben megosztott videó tökéletesen mutatja azt is, hogy a pályára állított rakéta mekkora energiát és hőt bocsát ki, ami apró hullámok formájában torzítja a videós látképét a narancssárga Holdról.

A NASA Kennedy Űrközpontjától nem messze, a múlt héten rögzített felvételen látható, amint a rakéta a floridai űrpartról felszáll, hogy eljuttassa a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére a négyfős legénységet.

www.youtube.com

SpaceX rocket blasts past full moon

Ez a SpaceX és a NASA ötödik hivatalos legénységváltó küldetése az űrvállalat Crew Dragon kapszulájával, amely az Egyesült Államok új „csodafegyvere", hogy megszüntesse az orosz gyártmányú Szojuz rakétától való függését az űrhajósok űrbe juttatására.

A háborútól függetlenül viszont a Crew Dragon legénysége között ott volt Anna Kikina orosz űrhajós is.

Ha már Hold 

A videó olyan értelemben szimbolikus is, hogy a NASA következő nagy missziója a Hold meglátogatása az Artemis-program keretei között. A misszió azonban kifejezetten döcögősen halad: már harmadjára halasztották el az Artemis-1 kilövését, és várhatóan csak novemberben próbálkoznak újra.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, majd azt megkerülve tér haza.

A tervek szerint a következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

(Futurism)