Most már a SpaceX negyedik Crew Dragon-űrhajójának – amely a negyedik operatív legénységet küldi a Nemzetközi Űrállomásra – is van neve.


„FREEDOM!" – tweetelte lelkesen Kjell Lindgren NASA-asztronauta, a Crew-4-nek becézett közelgő küldetés parancsnoka:

A Crew-4 a Nemzetközi Űrállomásra repül a Freedom nevű új Dragon-kapszulával.

A Crew-4 a tervek szerint a jövő hónapban emelkedik a levegőbe, amikor is Lindgrent, két NASA asztronautátársát és az Európai Űrügynökség egyik kollégáját szállítja az ISS-re.

Lindgren szerint „a név egy alapvető emberi jogot ünnepel, valamint azt az ipart és innovációt, amely a korlátlan emberi szellemből fakad".

Mint az űrhajós rámutat, a név tisztelgés a Mercury-Redstone 3 rakéta, más néven Freedom 7 előtt, amely 1961-ben az első amerikai űrhajóst, Alan Shepardot juttatta a világűrbe.

A történelmi utaláson túl azonban a Freedom (szabadság) névnek sokkal nagyobb jelentése is lehet, tekintettel a jelenleg Ukrajnában kialakuló geopolitikai válságra. Az orosz megszállás miatt a nemzetközi űrközösség elhatárolódott Oroszországtól, és lemondta az orosz rakéták indítását.

A NASA űrsiklójának 2011-es nyugdíjazása után azonban az USA évek óta orosz gyártmányú Szojuz rakétákra támaszkodik, hogy űrhajósokat juttasson az ISS-re.

A SpaceX Crew Dragonja azonban jelentősen megfordította a dolgokat az ügynökség számára.

A Commercial Crew Program révén a NASA és a SpaceX helyreállított egy nemzeti képességet, és tiszteljük az érintettek leleményességét és kemény munkáját

– tweetelte Lindgren.

Más szóval, az új név talán a SpaceX nagy sikerét ünnepli, amellyel visszaadta az USA-nak azt a képességét, hogy űrhajósokat küldjön az öregedő űrállomáshoz.

Forrás: Futurism