Rengeteg van nálunk belőle, olcsó is, mégis alig esszük, mi az?
2022-01-11
Az első és legfontosabb, amit a sárgaborsóról tudni érdemes, hogy valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. Tehát ugyanazon bokron terem, mint zöld társa, csak ez szárított és felezett, így tartósítják, hogy legyen télen is elérhető egészséges, növényi vitaminforrásunk – írja a HelloVidék.
A hasítási folyamat során a borsószemeket előbb megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, ezért lesz sárga a színe. A borsó a betakarításkor még kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél.
Olcsósága pedig még vonzobbá teszi, hiszen 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt beszerezhető, ráadásul szinte minden boltban, zöldségesnél és piacon kapható. A hazai fogyasztás viszonylag stabilan 3500 tonna körül alakul, ami nagyságrendileg 30-40 dkg/fő/év fogyasztásnak felel meg. Ez rendkívül alacsonynak mondható egy ilyen olcsó és rendkívül egészséges növényből.