4 pozitív egészségügyi hatás, amiért megéri mindennap salátát enni!
2023-03-29
A zöldségfogyasztásnak bizonyítható módon számos pozitív hatása van. Ennek apropóján az alábbiakban felsoroljuk a mindennapos salátafogyasztás 4 legfőbb egészségügyi előnyét.
A legtöbb saláta fő összetevői – zöldségek, gyümölcsök, bab, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak – tele vannak rosttal.
A rostok bizonyítottan jótékonyan hatnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, és hozzájárulnak az olyan testi funkciókhoz, mint a bélműködés rendszeressége és a telítettségi szint
– mondja egy Patricia Kolesa nevű szakember.
A Centers for Disease Control and Prevention szerint 10 amerikaiból csak 1 fogyasztja el az ajánlott napi 5 csésze gyümölcsöt és zöldséget. Mivel egy saláta alapja általában legalább 1-2 csésze levélzöldség, a mindennapos salátafogyasztás segíthet a napi ajánlások teljesítésében.
A szakértők azt javasolják, hogy adjunk a salátához fehérjét, például sajtot, tofut, babot, csirkét vagy főtt tojást, hogy növeljük a jóllakottsági faktort.
Ez is érdekelhet: Ginből salátaöntet? Miért ne!
Elegendő zöldség fogyasztása nélkül egyesek nem jutnak hozzá az alapvető vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, ami hiányállapothoz és nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.
A salátákban általánosan fogyasztott zöld leveles zöldségek – mint a római saláta, a spenót, a rukkola és a kelkáposzta – gazdagok A-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban
– mondja Catherine Karnatz, a Nutrition Education RD megalkotója.
Ezek a vitaminok támogathatják az egészséges látást, segíthetik az immunrendszer működését és védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. Emellett számos vitamin kettős antioxidánsként is működik, és gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy sok saláta olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a vas, a magnézium és még sok más.
A Nutrients című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés szerint, amikor az élelmiszerekből származó polifenolok eljutnak a bélmikrobákhoz, módosítják a mikroflórát, valamint prebiotikus és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
Forrás: EatingWell