Az Oscar-díj széles körben az egyik legrangosabb filmes díj, így az aranyozott szobrocskát elnyerni óriási megtiszteltetés egy alkotónak. Ám a csillogáson túl a ceremóniának furcsa története van, amelyet kizárólagosság, furcsa balhék és megkérdőjelezhető döntések jellemeznek.

Na most akkor melyik?

There was confusion all around as Warren Beatty and Faye Dunaway announced the wrong best picture winner at the 2017 ...

'Moonlight' or 'La La Land'? Best Picture Mix-up at Oscars

A díjátadók történetének egyik legkínosabb hibája történt a 2017-es Oscar-gálán. Brian Cullinan rossz borítékot adott a legjobb film díjátadójának, Faye Dunawaynek és Warren Beattynek, így a Kaliforniai álmot hirdették ki győztesnek, a Holdfény helyett.

A keveredés oka? Cullinan figyelmét nyilvánvalóan a telefonja kötötte le. Egy fotót tweetelt a legjobb színésznőnek járó díj nyerteséről, Emma Stone-ról, körülbelül akkor, amikor a borítékot Beattynek kellett volna átadnia. A tweetet azóta törölték.

Ez is érdekelhet: A világ leghíresebb eseménye ─ íme az Oscar-gála rövid történelme

Nincs apelláta!

www.flickr.com

Az Oscar-díjasoknak a trófea átadásakor egy különleges megállapodást kell aláírniuk. 1950-től kezdve a show hivatalos szabályzata kimondja, hogy a győztesek nem adhatják el vagy szabadulhatnak meg a szobrocskájuktól anélkül, hogy előbb felajánlanák, hogy 1 dollárért eladják azt az Akadémiának. Ha nem hajlandók aláírni, nem tarthatják meg a trófeát. A szabály a győztes halála után az örököseikre is vonatkozik.

Ha már a szobornál járunk.

A szobrokat először 1929. május 16-án adták át egy ünnepségen a Hollywood Roosevelt Hotelben. Az akadémia teljes tagsága minden kategóriában jelölteket állított. Öt bírói testület (melyek az akadémia eredeti ágai alapján jöttek létre: színészek, írók, rendezők, producerek és technikusok) határozta meg a kategóriában legtöbb szavazatot elért 10 jelöltet, majd ezt a 10-et 3 ajánlásra szűkítette. A végső nyerteseket pedig egy olyan központi bírói testület jelölte ki, amely minden ágból tartalmazott tagokat.

81 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy nő nyerje el a legjobb rendezőnek járó díjat.

Barbra Streisand presenting the Oscar for Directing to Kathryn Bigelow for The Hurt Locker at the 82nd Academy Awards.

Kathryn Bigelow Wins Best Directing | 82nd Oscars (2010)

Az első Oscar-díj átadására 1929-ben került sor. Csak 2010-ben sikerült egy nőnek győzelmet aratnia a legjobb rendező kategóriában. Kathryn Bigelow történelmi győzelme A bombák földjén című filmben végzett munkája eredményeként született.

Miközben az Akadémia egy maroknyi figyelemre méltó díjat adományozott színesbőrűeknek, a legjobb rendező kategóriában még egyetlenegyet sem kapott fekete alkotó.

Helytelen lépés.

Editor, Lisa Churgin on Adrien Brody kissing Halle Berry when he won Best Actor for "The Pianist" - 75th Annual Academy ...

Favorite Oscar® Moment - Adrien Brody kissing Halle Berry

Amikor Adrien Brody 2003-ban Oscar-díjat nyert A zongorista című filmért, a színpadon csatlakozott Halle Berryhez, és megcsókolta őt a beleegyezése nélkül. Berry azóta már nyilatkozott az incidensről, megerősítve, hogy nem volt megrendezett, és hogy akkoriban sokáig kellemetlenül érezte magát miatta.

Olvasd el ezt is! 5 színész, akit Oscar-díjasnak gondolsz, pedig nem az

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!