oscar gála

5 fontos dolog a 2022-es Oscar-gáláról, amit jó, ha tudsz

Ki lesz az idei év nagy nyertese? Miért nem jelölték a kedvenc dalodat az Encantoból? Érdemes megismerni néhány furcsább tényt a díjakról, valamint mi dönt a szavazásoknál az eddigi tapasztalatok alapján.


Az amerikai Vox kiváló cikke összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az idei Oscar-gálához laikusok számára, hogy képben lehess gyorsan és könnyen az esélyesekkel és a díjakkal kapcsolatban, megválaszolva a potenciális felmerülő kérdéseket.

Ki nyer idén?

Senki sem tudja biztosan. De a legjobb tipp: a Netflix. Húsz évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy az a cég, amely filmek DVD-it postázza az embereknek, egyszer majd az amerikai filmművészet legnagyobb díjára pályázik. De a Netflix egy birodalom, a hat nagy filmstúdió egyike (a Disney, a Paramount, a Warner Bros., a Sony és a Universal mellett) Hollywoodban, és már évek óta próbálkoznak a legjobb filmnek járó Oscar-díj megszerzésével, olyan filmekkel, mint a Roma, Az ír és a Házassági történet.

Most két nagy versenyzője van küzdelemben: Adam McKay Ne nézz fel! című világvége-vígjátéka és Jane CampionA kutya karmai közt című filmje. Az egyik egy viszonylag hagyományos hollywoodi blockbuster stílusú film, amelyet egy sereg A-listás színészt (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothee Chalamet, Cate Blanchett, Meryl Streep, és Jonah Hill többek között) vonultat fel, a másik pedig egy olyan szerzői thriller-dráma, aminek mind a négy fontosabb szereplőjét külön díjra jelölték (Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons és Kodi Smit-McPhee).

A kutya karmai közt tűnik a díj favoritjának, 10 jelölést gyűjtött be, a legtöbbet az idei filmek közül, és megfelelő egyensúlyban van a művésziesség, a hozzáférhetőség és a hozzá kapcsolódó nagy nevek. Campion többek között az első női rendező, akit valaha kétszer jelöltek Oscar-díjra, először 1994-ben A zongoraleckéért. De a Ne nézz fel! is ugyanilyen esélyesnek tűnik a győzelemre: egy rendkívül népszerű film egy aktuális témáról rengeteg nagy névvel. Akárhogy is, a Netflix nyer.

Hogyan lehet egy film a legjobb nemzetközi film és a legjobb film kategóriában is jelölt?

Néhány Oscar-kategóriában a filmeket meghatározott kategóriákba osztják, nevezetesen a legjobb animációs film, a legjobb nemzetközi játékfilm és a legjobb dokumentumfilm, amelyek 2002-ben, 1956-ban, illetve 1941-ben kerültek be. A cél nemes: biztosítani, hogy az olyan kategóriákba tartozó filmek is elismerést kapjanak, amelyeket jellemzően nem jelölnek legjobb filmre. Ám ennek az elszigeteltségnek az a sajnálatos következménye, hogy a nemzetközi játékfilmek, animációs filmek és dokumentumfilmek ritkán jelennek meg a legjobb film kategóriában.

De a jelöltek szinte minden esetben angol nyelvű élőszereplős játékfilmek. Több mint kilenc évtized alatt 12 nem angol nyelvű filmet jelöltek a legjobb film kategóriában, köztük a Drive My Cart idén. Eddig csak egy, a Paraziták nyert. Mindössze három animációs filmet jelöltek a legjobb film kategóriában (A szépség és a szörnyeteg még az animációs kategória létrehozása előtt, valamint az Fel és a Toy Story 3). Dokumentumfilmet még soha nem jelöltek a legjobb film kategóriában.

Miért nem jelölték az új Pókembert?

Az első ok a rangsorolt szavazáshoz kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy még ha sokan fel is tették a szavazólapjukra, valószínűleg nem került fel elég szavazólapra ahhoz, hogy bekerüljön a végső szavazásba. A rangsorolt szavazás furcsa és bonyolult. A tömegfilmek gyakran nehezebben indulnak az Oscaron, feltehetően azért, mert a szavazók nem tartják őket elég komolynak. Ugyanakkor idén kissé más a helyzet. A Dűne egy óriási költségvetésű kasszasiker, a Netflix szerint a Ne nézz fel! óriási népszerűségnek örvendett.

A West Side Story minden idők egyik legnépszerűbb filmjének remake-je minden idők egyik legnépszerűbb rendezőjétől, a CODA egy jó hangulatú családi vígjáték, amely egyenesen az átlagos mozilátogatóknak szól, a Rémálmok sikátora egy nagy, ijesztő és kissé bolondos melodráma, amely inkább a multiplexben, mint a művészmoziban érzi otthon magát. De egy olyan klasszikus sportdráma, mint a Richard király Will Smith-szel a főszerepben aligha sznob választás.

Végső soron a válasz a kérdésre az, hogy az Oscar-díjról döntő mintegy 10 ezer filmes szakember közül nem elég sokan gondolták úgy, hogy a film méltó a legjobb filmnek járó helyre. És akárhogy is vélekedünk erről, ez egyáltalán nem szokatlan. A korlátozott számú hely bármely kategóriában, a szavazók nagy számával együtt, azt jelenti, hogy bizonyos dolgok kimaradnak. Néha véletlennek tűnik. A legtöbb esetben azonban nagyon is valós, ha nem is teljesen kielégítő okai vannak annak, hogy kedvenc filmed, sztárod vagy dalod nem került fel a listára.

A Passing jó kritikákat kapott, de a Netflix a díjátadó-szezon költségvetését a két legjobbnak vélt filmjére költötte. Lady Gaga hosszasan kampányolt A Gucci-ház mellett, de igencsak rossz kritikákat kapott, csökkentve a sztár esélyeit. Annak, hogy a We Don't Talk About Bruno, az Encanto nagy slágere nem kapott jelölést, mert a Disney egy másik dalt is versenyeztetett a filmből.

Mik az idei Oscar nagy tétjei?

Ha szeretnél felvágni majd a gála nézése közben, akkor ezekre az információkra emlékezz, ugyanis ezek azok a díjak és jelölések, amik történelmiek:

  • Jane Campion az első női rendező, akit kétszer is jelöltek a legjobb rendezői díjra. Ha nyer, 94 év alatt mindössze a harmadik nő lesz, aki elnyeri ezt a megtiszteltetést Kathryn Bigelow (A bombák földjén) és Chloe Zhao (A nomádok földje) mellett.
  • A Drive My Car négy Oscar-jelöléssel (köztük a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb nemzetközi film és a legjobb film) az első japán film, amelyet több kategóriában is jelöltek.
  • A több nyelven, többek között dánul, svédül, norvégul, oroszul és dariul forgatott Flee című animációs dokumentumfilmet egyszerre három kategóriában is jelölték: legjobb dokumentumfilm, legjobb nemzetközi játékfilm és legjobb animációs film. Ez az első film, amelyiknek ez sikerült.
  • Troy Kotsur, akit a CODA-ban nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelöltek, mindössze a második siket színész, akit Oscar-díjra jelöltek. Az első filmbeli színésztársa, Marlee Matlin volt 1987-ben, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat az Egy kisebb isten gyermekei című filmért.
  • A West Side Storyért Steven Spielberg nyolcadik jelölését kapta a legjobb rendezői díjra, ezzel az egyike annak a négy rendezőnek a történelemben, akinek ez sikerült, és ami talán még lenyűgözőbb, hogy ő az egyetlen rendező, akinek hat évtizedet átfogó jelölései vannak. Az elsőt 1977-ben kapta A harmadik típusú találkozások című filmjéért.
  • Will Smitht a legjobb színésznek jelölték a Richard királyért, de ő volt a film producere is, vagyis a többi producerrel osztozik a legjobb filmért járó jelölésen. Ezzel ő csak a második fekete férfi és összességében a kilencedik személy, akit egy filmben való szereplésért és producerként is jelöltek.
  • Denzel Washington a Macbeth tragédiája legjobb színészi alakításáért járó jelölése karrierjének a 10. jelölése. Ő a legtöbb jelölést kapott fekete színész az Oscar-díj történetében.
  • Kenneth Branagh, akinek Belfastja hét jelölést hozott, az első az Oscar történetében, akit hét különböző kategóriában jelöltek: legjobb rendező, legjobb színész, legjobb mellékszereplő, legjobb élőszereplős rövidfilm, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb film.
  • Kristen Stewart és Ariana DeBose is jelölést kapott (a legjobb színésznő a Spencerben, illetve a legjobb női mellékszereplő a West Side Storyban), ami azt jelenti, hogy ez az első év, amikor két nyíltan queer színésznő is jelölést kapott ugyanabban az évben. Ha bármelyikük nyer, ők lesznek az első nyíltan meleg nők a történelemben.
  • Először fordul elő, hogy nem egy, hanem két párt jelölnek egyszerre: Javier Bardem és Penelope Cruz, valamint Kirsten Dunst és Jesse Plemons.
  • .Az Oscar-díj régóta díjazza a történelmi drámákat, de idén történetesen a 20 színészi jelölésből nyolcat valós személyek ábrázolásáért kaptak.

Mit kell tenni az Oscarért?

Az Oscar-díj elnyerése sokban hasonlít egy politikai kampányhoz. A menetrend annyira hasonló, hogy néha politikai kampányszakértőket is felkérnek, hogy az Oscar-szezonban tanácsadóként működjenek közre. Jó történetet kell mesélni a filmed fontosságáról, vagy arról, hogy a színész milyen hosszan dolgozott az alakításáért a kampányban. Találkozni és parolázni kell a szavazókkal, továbbá számtalan médiamegjelenést és eseményt kell szervezni, hogy az emberek emlékezetében maradjon a film. Az Oscar-díj elnyerése drága és időigényes, de a stúdiók és a művészek gyakran a díj elnyerésével járó dicsőség és a karrierjüket fellendítő hatás miatt vesznek részt benne.

A figyelmetekbe ajánljuk