Oscar-díj

Oscar-díj

Idén más lesz az Oscar-gála, és nem csak a járvány miatt


Az idei március 27-i Oscar-gála közvetítésével kapcsolatos hírek lassan szivárogtak ki az elmúlt napokban - a műsorvezetői triót a múlt héten jelentették be -, és a legutóbbi nagy változás, amely a show-t érinti, rossz hír több leendő Oscar-díjas számára.
Az Akadémia azt tervezi, hogy nyolc kategóriát kivesz a fő közvetítésből, és helyette egy órával a nagy show kezdete előtt osztja ki a filmvágás, a hang, a smink/frizura, az eredeti filmzene, a produkciós tervezés, a rövid dokumentumfilm, az animációs rövidfilm és az élőszereplős rövidfilm díjait, a nyerteseket pedig az élő közvetítésbe vágja be - írja a The Hollywood Reporter. A többi 15 kategóriát élőben, a televíziós közvetítés során hozzák nyilvánosságra.
"Annak érdekében, hogy több időt és lehetőséget biztosítsunk a közönség szórakoztatására és bevonására a komédiák, zeneszámok, filmklip-csomagok és filmes tisztelgések révén, változás lesz a show produkciójában" - írta David Rubin akadémiai elnök az akadémiai tagoknak küldött levelében.


Március 27-én lesz az idei Oscar-gála, de a közvetítéssel kapcsolatban szokatlanul lassan szivárognak az információk egyelőre. A műsorvezetőket is a múlt héten jelentették be még csak. Most viszont kiderült, hogy lesz egy gyökeres változás is az idei gála közvetítését illetően, amire már korábban is voltak törekvések, de akkor annyira negatív fogadtatásban volt része, hogy elvetették.

Az Akadémia azt tervezi, hogy nyolc kategóriát kivesz a fő közvetítésből, és helyette egy órával a nagy show kezdete előtt osztja ki, ezek a kategóriák pedig a vágás, a hang, a smink, az eredeti filmzene, a produkciós design, meg a három rövidfilmes kategória (élőszereplős, animációs, dokumentumfilm). A fogadtatása most sem pozitívabb egy cseppet sem, de ezúttal az Akadémia meg is valósítja tervét ennek ellenére, úgy tűnik.

Az Akadémia elnöke, Dave Rubin a tagonak küldött levelében ezzel indokolta a döntést:

Annak érdekében, hogy több időt és lehetőséget biztosítsunk a közönség szórakoztatására és bevonására a humoros betétek, énekes számok, filmklip-csomagok és filmes tisztelgéseknek, változás lesz a show produkciójában.

Ez mondjuk azért érdekes, mert nehéz elképzelni, hogy valaki mégtöbb filmklip-csomagra vágyna és jobban szórakozna mégtöbb értelmetlen montázstól a jelölt alkotásokról. A vágás kategória lényegesen több izgalmat hordoz, hogy aki ezt a kategóriát nyeri, az rendszerint a legjobb film kategória nagy esélyese is szokott lenni. Így viszont ki fog maradni az izgalom része. Emellett a filmzene pont az a része, ami a laikus filmnézők is gyakran érdekeltek, nem csak a filmtudorok. A nézők panaszai rendszerint inkább arról szólnak, hogy rövidíteni kéne a körítést hozzá, hogy gyorsabban adják át a díjakat és ne legyenek akkora szünetek közöttük.

(Forrás: VanityFair)

A figyelmetekbe ajánljuk