oscar-díjak kezekben
123rf

Tejesen bezuhant az idei Oscar-gála nézettsége

Egy amúgy is romló tendenciába gázolt bele teljesen a koronavírus-járvány.


Ugyan az Oscar-gálák nézettsége már évek óta csökkenő tendenciát mutat, mégis brutálisan alacsony számokat hozott az idei díjátadó. A szervezők évek óta próbálkoznak közönségbarátabbá tenni az általában túlnyújtott eseményt, de minden bizonnyal a nézőket már nem nagyon érdekelte az otthonaikból bejelentkező résztvevők.

Míg hat évvel ezelőtt, 2014-ben 43 millió amerikai volt kíváncsi az akkori Oscar-gálára (ahol DiCaprio akkor még mindig nem kapott aranyszobrot), addig a tavalyi, még a pandémiát megelőző időkben már csak rekordalacsony, 23,6 milliós nézettséget produkált a díjátadó.

Ezt a számot is sikerült jócskán lekörözni a 93. Oscar-gálán:

csupán 9,85 millióan kapcsoltak az eseményt sugárzó ABC televíziós csatornára.

Ez a tavalyi évhez képest is 50 százalékos visszaesést jelent.

Az online díjátadón kívül az alacsony nézettség még azzal is indokolható, hogy a mozik tavaly lényegében zárva voltak egész évben, és több Oscar-várományos film bemutatója is halasztva lett – ezért a nézők számára kevésbé ismert filmeknek adták oda a szobrokat.

Az est legnagyobb győztese egyébként egyértelműen A nomádok földjének kínai-amerikai rendezője, Chloé Zhao, aki mind az adaptált forgatókönyvért, mind a rendezésért megkapta az Oscart. Utóbbi kategóriában ő volt a második nő, aki akinek sikerült győznie.

(AFP)

A figyelmetekbe ajánljuk