Vajon tényleg jó a szervezetünknek a narancslé? Ezt gondolják a szakértők
2022-11-19
A narancslé régóta sokak kedvenc itala. De vajon milyen hatással van szervezetünkre? A narancslevet gyakran kevésbé tápláló megoldásnak tartják a teljes gyümölcs fogyasztásához képest. De ennek mi lehet az oka? Az alábbi cikkben a narancslé szervezetünkre gyakorolt hatását mutatjuk be.
A legjobb választás – ha a boltban vásárolt gyümölcsléről van szó – a dúsított, 100%-os narancslé. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, kalciummal és D-vitaminnal van kiegészítve – két tápanyaggal, amelyekből az emberek hajlamosak hiányt szenvedni. A frissen facsart gyümölcslé szintén remek választás, de gyakran drágább a csomagolt fajtákhoz képest. A frissen facsart gyümölcslevek emellett nem tartalmaznak ugyanolyan mennyiségű kalciumot és D-vitamint, mint a dúsított társaik.
Hogy miért? A szakemberek arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy főként egész gyümölcsöket fogyasszanak, mert azok további tápértékkel bírnak. És bár a 100%-os narancslében lévő cukor természetes módon is előfordul, a gyümölcslé fogyasztásának napi 1 csészényi mennyiségben való meghatározása kordában tartja a kalóriákat, és segít megelőzni a vércukorszint megugrását.
Mi a helyzet a narancslé koncentrátummal? Kényelmes választás, de ha a sűrítmény fogyasztása mellett döntesz, olvasd el a címkéket, és kerüld el mindazt, amin az áll, hogy „ital, puncs vagy koktél". Ezek a kifejezések valószínűleg azt jelentik, hogy a termék csak kis százalékban tartalmaz valódi narancslevet, és hozzáadott cukrot – és esetleg színezéket – kevernek bele, hogy elérjék a valódi narancslé ízét és színét.
És ne feledd, hogy ez egy koncentrált termék, ezért a narancslevet a csomagoláson található utasítások szerint kell elkészíteni, és a hígításhoz az ajánlott mennyiségű vizet kell hozzáadnod.
Ez is érdekelhet: Szinte biztos, hogy eddig rosszul facsartad a citromot. Mutatjuk az „X-trükköt"!
Az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek azt ajánlják, hogy a legtöbb nő és férfi naponta 1½-2½ csésze narancslevet fogyasszon. A MyPlate szerint, amely a DGA-n alapul, 1 csésze 100%-os gyümölcslé egy adag gyümölcsöt biztosít. Ez azt jelenti, hogy 1 csésze narancslé reggelire segít a napi gyümölcsszükséglet körülbelül felét kielégíteni. De ne feledd, hogy a választott narancslé típusa és mennyisége is számít.
Egy 8 unciás pohár dúsított 100%-os narancslé finom és egyszerű módja annak, hogy a napi C-vitamin-szükséglet több mint 100%-át és a D-vitamin 15%-át fedezzük
– mondja Jerlyn Jones, M.S., M.P.A., RDN, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.
A National Institutes of Health (NIH) szerint mind a C-, mind a D-vitamin segít az egészséges immunrendszer támogatásában. A narancslé más fontos tápanyagokat is tartalmaz, például káliumot és folsavat, amelyek az NIH szerint elősegítik a szív egészségét, valamint erős antioxidánsokat, köztük karotinoidokat és flavonoidokat.
Ha a narancsléről van szó, talán elgondolkodsz azon, hogy ez az ital megfelelő-e a gyerekek számára. A nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek és italok növekvő elérhetősége hozzájárult a túlsúly és az elhízás növekvő gyakoriságához a gyermekek körében. A teljes értékű, tápláló élelmiszereket gyakran elhanyagolják, amikor az egészségtelen ételeket és italokat túlzásba viszik. Ez kevesebb tápláló kalóriát és több nem tápláló kalóriát eredményez.
Marina Chaparro gyermek dietetikus és a Diabetes & Pregnancy című könyv szerzője egyetért azzal, hogy a 100%-os gyümölcslé kiegészítheti a gyermek táplálkozását. Csak a mennyiséget tartsuk szem előtt:
Tartsuk a kis adagokat, mivel a növekvő szervezetnek a különböző élelmiszerekből származó tápanyagok széles skálájára van szüksége
Ez összhangban van az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2017-es iránymutatásával, amely már nem ajánlja a gyümölcsleveket 1 éves kor alatti gyermekeknek.
Forrás: Eating Well