New York, New York, az Egyesült Államok legnépesebb városa, amely számos becenevet kapott már az évek alatt. Többek között „a város, amely sosem alszik", Empire City, Gotham, de talán a leghíresebb mind közül a Nagy Alma. De vajon honnan ered az utóbbi elnevezés?

New York állam az USA egyik első számú almatermesztője, de a város becenevének semmi köze a gyümölcstermesztéshez. Valójában a Nagy Alma becenév először a lóversenyzéssel kapcsolatban vált igazán népszerűvé.

1920 körül egy New York-i sportújságíró, John Fitz Gerald, akinek a lovi volt a szakterülete, hallotta, ahogy afroamerikai istállósok New Orleansban azt mondták, hogy „a nagy almába" mennek. Egyértelműen New York Cityre utaltak, amelynek versenypályái nagyszabású helyszíneknek számítottak. Fitz Geraldnak megtetszett a becenév, és különféle cikkeiben Nagy Almaként kezdett hivatkozni az óriási metropoliszra.

Az 1930-as években a dzsesszzenészek is átvették a kifejezést, hogy jelezzék, New York a nagyvilági zenei klubok igazi otthona.

Ám ezek után nem sokkal a becenév kissé elkopott, és csak jó pár évtizeddel később, az 1970-es évek elején élesztették fel, egy New York imázsát felfrissítő turisztikai kampány részeként.

Akkoriban városa gazdasági nehézségekkel és magas bűnözési rátával küzdött, ki kellett talániük valami kecsegtető és kedves hirdetést, a Nagy Alma pedig erre tökéletes volt.

A reklámkampány megalkotásával megbízott Charles Gillett, a New York-i Kongresszusi és Látogatói Iroda elnöke óriási jazz rajongó volt, aki tudta, hogy a Nagy Alma egykoron a város jazzszubkultúra egyik közkedvelt kifejezése volt. Így végül ő javasolta ezt a becenevet.

A kitűzők, pólók és más, almát ábrázoló reklámtárgyak hamarosan elárasztották az egész várost és a látogatókat arra invitálták, hogy „kóstoljanak bele a Nagy Almába".

Ami pedig igencsak bevált, hiszen turisztikai szempontból is közkedvelt úti célponttá nőtte ki magát New York és az Egyesült Államok legnépesebb városa.