Michael Jackson
Getty Images

Majdnem gyilkosság lett a vége –  Michael Jackson és Prince legendás viszályának története

Michael Jackson és Prince a 20. századi poptörténelem legnagyobb alakjai voltak, azonban – saját elmondásuk szerint is – nagyon nem kedvelték egymást. Na de mégis mi volt a viszályuk oka? Az alábbi cikkből kiderül!

Michael Jackson és Prince különböző utakon jutottak el a csúcsra. Jackson gyerekként vált sikeressé a Jackson 5-ban a testvéreivel együtt, ezután pedig a felnőtt karrier is viszonylag hamar összejött neki. Prince egy nehezebb utat járt be, egy sor underground albummal nyitott, mielőtt az első igazán ismert kislemeze megjelent volna. A nyolcvanas évek elejére, amikor Prince még csak kezdett befutni, MJ már zenei óriás volt, hiszen 1983-ban a Thriller megjelenése után már-már legendának számított. Prince azonban még közel sem volt ilyen szinten.

Kevin Winter/Getty Images

Az a híresztelés, miszerint Prince lehet a „következő Michael Jackson”, azonban nem tetszett a pop királyának.

Mindketten tisztelték James Brownt, és az énekes mindkettőjükre óriási hatással volt. A funk-legenda egyik koncertjén Jackson és Prince is részt vett, Brown pedig felhívta MJ-t a színpadra, hogy énekeljen és táncoljon. Mondani sem kell, Jackson óriási sikert aratott.

Ezután odasúgta James Brownnak: „Hívd fel Prince-t”. James Brown még nem tudta, hogy ki az a Prince, és megkérdezte, hogy „kit"? Miután MJ néhányszor megismételte, Brown közölte a közönséggel, hogy valaki, akit Prince-nek hívnak, csatlakozni fog hozzájuk. Prince örömmel osztozott a színpadon bálványával, és tisztességesen utánozta Jimi Hendrixet, ezután pedig bemutatott néhány menő táncmozdulatot. Aztán a dolgok látványosan rosszul alakultak számára.

Ez is érdekelhet: Minden, amit eddig tudni lehet az új Michael Jackson életrajzi filmről

Prince megpróbálta bevonni a közönséget, de a publikum nem volt túl lelkes. Ezért úgy döntött, hogy befejezi a performanszt. Ahogy kilépett a színpadról, nekitámaszkodott egy lámpaoszlopnak, megbotlott, és a kellékkel együtt a tömegbe zuhant. Michael Jackson állítólag el volt ragadtatva, és ezáltal egy életre szóló marakodás vette kezdetét. Évekkel később MJ még mindig élvezte riválisa szó szerinti bukását. Ahogy ő maga leírta:

Hülyét csinált magából! Egy vicc volt... Az emberek futottak és sikoltoztak. Annyira zavarban voltam. Az egészet videóra vették.

Michael Jackson entertains by singin and dancin, James brown talks, and prince...well, he just acts really weird in this video, lol.

Michael Jackson,James Brown,and Prince on stage (1983 )

Érthető, hogy Prince megalázottnak érezte magát. Nemcsak a tömeg előtt, hanem példaképe, James Brown és riválisa, MJ előtt is csúnyán leégett. Ezért úgy döntött, hogy szó szerint elgázolja popkirályt. Quincy Jones zenei producer szerint a dühös Prince egy limuzinban várakozott a koncerthelyszín előtt, és azt tervezte, hogy elgázolja Jacksont, amikor kijön a backstageből.

Nem világos, hogy Prince valóban megkísérelte-e a gázolást, de ahogy Jones a QG-nek egy interjúban elmondta, teljes mértékben erre készült.

Az 1980-as években a Pop királya és Prince is a csúcsra értek. A rossz indítás ellenére Quincy Jones megpróbálta összehozni őket. Az első próbálkozása a We Are the World című jótékonysági kislemez volt, amelyet Michael Jackson írt és énekelt. Prince azonnal visszautasította a részvételt. Néhány évvel később Jones megpróbálta összerakni őket a Bad című dalban, hogy énekeljenek egymással szemben, és közösen szerepeljenek a klipben. Prince némi érdeklődést mutatott, de végül visszautasította az ajánlatot. Így Jackson Wesley Snipes-szel készítette el a klipet.

Prince nem feledkezett meg a viszályról a Bad-duettről szóló tárgyalások közepette. Egy nap megjelent Michael Jackson otthonában egy felöltőben, egy fehér dobozzal, amin a „Camille" felirat volt – Prince így becézte Jacksont. A táska tartalma megrémítette riválisát.

Quincy Jones így nyilatkozott az esetről:

A dobozban mindenféle cucc volt – néhány mandzsettagomb, amin Tootsie Rolls volt. Michael halálra volt rémülve – azt hitte, hogy valami voodoo van benne. El akartam vinni, mert tudtam, hogy Michael ki fogja dobni.

A közeli ismerősök szerint Jackson végül úgy tekintett a Prince-szel való viszályára, mint egy egyoldalú marakodásra, amit egyszerűen nem tudott megérteni vagy megmagyarázni. Erről egy riporternek így nyilatkozott:

Már kiskorom óta bizonyítok. Ez nem fair. Úgy érzi, hogy én vagyok az ellenfele... Remélem, hogy megváltozik, mert félek, hogy meg fog sérülni. Ő az a típus, aki lehet, hogy öngyilkos lesz vagy ilyesmi... Nem szeretem, ha Prince-hez hasonlítanak.

Prince-t „az egyik leggorombább embernek nevezte, akivel valaha találkozott", és elmondása szerint „gonosz és undok volt a családjával". A huszonegyedik századra a dolgok kicsit megváltoztak, de Prince nem felejtett. 2006-ban a Black Eyed Peas vezetője, will.i.am meghívta Jacksont egy Prince-koncertre Las Vegasba. Amikor Prince felfedezte, hogy régi riválisa ott van, kisétált a közönségbe, és elkezdett az arcába basszusgitározni. Ahogy a Rolling Stone szerkesztője, Steve Knopper fogalmazott, „olyan volt, mint egy agresszív basszuscsapás".

A felháborodott MJ megkérdezte Willt:

Will, mit gondolsz, miért basszusgitározott Prince az arcomba? ... Prince mindig is gonosz volt. Egyszerűen csak egy nagyon aljas alak. Soha nem volt kedves hozzám.

Forrás: History Collection

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!