Ingenuity
Illusztráció
Shutterstock

Idegen tárgy ragadt a NASA Mars-helikopterére

A NASA Ingenuity helikoptere furcsa szemetet talált, amely rövid időre úgy lógott le az egyik leszálló lábáról, mint egy marsi WC-papírdarab – de azt még mindig nem tudjuk, honnan származik.
Valami van a lábadon, Mars-helikopter!

– írta a NASA a közleményében.

Egy kis törmeléket vizsgálunk, amely a legutóbbi légi útja során az Ingenuity lábán landolt

– tették hozzá.

Utoljára egyébként pont az Ingenuity társa, a Perseverance rover találta meg a saját szemétdarabját még augusztusban, de bőven nem ez az első eset, hogy a tudósok szemetet találnak a Marson – mivel tényleg rengeteg van a felszínén. A helikopterre ragadt szemét minden bizonnyal a NASA valamelyik robotfelderítőjéről származnak, de még pontosan nem tudni.

Pont a napokban írtunk arról, hogy szépen lassan a Marsot is összeszemeteljük: A Mars sem ússza meg: már több mint 7 tonna szemetet hagytunk a bolygón

A NASA rövid közleménye szerint a helikopter a hétvégén végrehajtott 33. repülése során egy „kis darab idegen tárgyakból származó törmelékről" készített felvételeket. Az említett kis tárgy viszont nem volt látható az Ingenuity előző repülése során.

twitter.com

“There's something on your foot, #MarsHelicopter! 👀 We’re looking into a bit of debris that ended up on Ingenuity's foot during its latest aerial commute. As shown in the GIF, it eventually came off and did not impact a successful Flight 33. https://t.co/S78Chpo2uO”

A felvételeken látszik, hogy a kósza, rongyszerű tárgy felszállás közben a helikopter négy lábának egyikére akaszkodott, mielőtt ártalmatlanul elsodródott volna.

A NASA szerint „az Ingenuity és a Perseverance csapata jelenleg is dolgozik a törmelék forrásának meghatározásán".

A kis négykilós helikopter már így is csoda, hogy működik: másfél évvel az első repülése után is képes a levegőbe emelkedni, pedig a NASA szakemberei csupán 30 napra és 5 felszállásra tervezték, amit már rég túlteljesített. A NASA azonban kiemelte: az idegen tárgy semmilyen formában nem korlátozta a helikopter működését.

(Futurism)