Tearajongók, figyelem! Ezt az 5 különlegességet mindenképp ki kell próbálnotok!
2022-09-20
Eleged van a szokásos zöld vagy fekete tea fogyasztásából? Akkor talán itt az ideje, hogy kipróbálj valami egészen mást. Az alábbi cikkben összeállítottunk egy listát a világ 5 legkülönlegesebb teájáról, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálnod!
A kukicha attól különleges, hogy valójában a teakészítés mellékterméke. A legtöbb melléktermékkel ellentétben – amelyek többnyire teafilterekben végzik – a kukicha egy laza leveles tea, és prémium minőségű tealevelekből állítható elő. Készülhet bancha, sencha, kabusecha, gyokuro és matcha tealevelekből, lehet zöld vagy pörkölt, sőt matcha teaporral is keverhető. A kukicha szárakat is tartalmaz, és lehetnek benne kisebb levélszemcsék is. Nagyon alacsony koffeintartalma miatt az egyik legnépszerűbb tea a makrobiotikában.
A kukicha főzéséhez használj kb. egy teáskanálnyi tealevelet, amelyet forró vízben kell áztatni körülbelül 1,5-3 percig. Ugyanazokat a leveleket legalább 2-szer újra meg lehet áztatni. Nagyon könnyű elkészíteni, és még akkor sem lesz keserű, ha nagyon forró vízzel túlfőzzük. A Kukicha kiválóan alkalmas hideg főzésre is. Ezt a fajta teát kizárólag Japánban készítik.
Illusztráció.
A kokeicha egy japán tea, amelynek nagyon érdekes a megjelenése és az íze is. Ez egy olyan teakészítmény, amely szintén a teagyártás melléktermékéből készül. Bonyolultnak hangzik? Az is. A kokeicha tulajdonképpen apró darabokra tört konacha, amelyet őrölnek és pasztává alakítanak, majd apró, egyforma méretű tealevelekre formáznak, ezután pedig megszárítják. A kokeicha különböző teafajtákból készülhet, így mind a minőség, mind az íz az eredeti tealevelektől függ. A kokeicha nem egy túlságosan elterjedt teafajta, és a kukichához hasonlóan csak Japánban készül.
A lila tea egy különleges teafajta, amelyet főként Kenyában termelnek. A lila teát a különleges íze mellett a gyönyörű, lilás árnyalatú nyers tealevelek, és az állítólagos egészségügyi előnyei teszik egyedivé. A lila tea egy antocianin nevű pigmentet tartalmaz, amely antioxidánst hordoz magában, ezáltal immunstimuláló és rákellenes előnyöket biztosíthat. Az antocianin az agy neurodegeneratív betegségekkel szembeni védelme érdekében is hasznos lehet.
A Zöld rooibos enyhe, könnyed, lágy és édes, emellett a vörös típushoz hasonlóan egyáltalán nem tartalmaz keserű ízt. A vörös rooibosszal ellentétben a zöld rooibos nem erjesztett. Mindkettőt kizárólag Dél-Afrikában termesztik. A zöld rooibos több antioxidánst tartalmaz, mint a piros, és koffeinmentes verzió. Ez teszi szinte bárki számára fogyaszthatóvá – a gyerekektől a koffeinre érzékenyekig.
Egy csésze zöld rooibos elkészítéséhez adj egy kiskanálnyi tealevelet egy csésze forró vízhez. A legjobb íz elérése érdekében mindig friss forrásvizet használj. A levelet ezután körülbelül 5-10 percig kell áztatni. Az áztatási időtől függően világosabb vagy sötétebb sárga főzetet kap, de a teád a színtől függetlenül soha nem lesz keserű.
Úgy tűnik, a rooibos-najk nincsenek mellékhatásai, de a biztonság kedvéért mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt új teákat iktatnál be az étrendedbe – különösen, ha terhes vagy, vagy már szedsz valamilyen gyógyszert.
A yerba mate-ról talán már hallottál korábban. Ez egy ritka, koffeintartalmú gyógytea. A yerba mate számos dél-amerikai országban a legnépszerűbb és legfontosabb ital. Különlegességét az adja, hogy rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezáltal számos jótékony hatással bír.
A yerba mate sok tekintetben hasonlít a zöld teához. Ugyanazt a levelet akár 10-szer is újraáztathatjuk, és hidegen is elkészíthetjük.
Forrás: Simple Loose Leef