A Brazíliában őshonos Xenohyla truncata lehet a világ első ismert beporzó kétéltűje. Bár ennek bizonyításához további kutatásokra van szükség, a tudósok nagyon bizakodóak, írja a Scientific American.

A Rio de Janeiro melletti zöldellő tengerparti síkságon a békák csoportjai gyakran összegyűlnek a csillagalmafák virágai körül. De míg a legtöbb béka az éjszakai rovarok után kutat, egy faj a virágok édes nektárját keresi. Az apró, narancssárga Xenohyla truncata béka lehet az első ismert kétéltű, amely képes növényeket beporozni. Bár köztudott, hogy ezt a feladatot általában madarak és rovarok látják el, az új felfedezés könnyen lehet, hogy felülírja majd, amit a beporzást végző állatokról gondolunk.

A brazil Armação dos Búzios város közelében 2020 decemberében tett látogatás során a kutatók szemtanúi voltak, amint a békák egy csoportja a térségben őshonos csillagalmával táplálkozott. Az elhunyt példányok gyomortartalmából már korábban kiderült, hogy a faj egyike azon kevés kétéltűnek a világon, amelynek egyedei gyümölcsöt esznek.

A kutatók látták, amint az egyik béka bebújik egy virágba, majd a hátán lévő váladékra tapadt virágporral mászik ki. Ez pedig arra engedte következtetni őket, hogy a kétéltűek szerepet játszhatnak a virágpor egyik virágról a másikra való átszállításában, segítve ezzel a gyümölcsfa szaporodását.

Frogs are known for feasting on insects—but not Izecksohn's Brazilian tree frog. The little orange frogs wiggle their way into ...

This frog may be the first amphibian pollinator

A felfedezés egy rendkívül biztató első lépés, de további kutatásra van szükség annak bizonyítására, hogy a békák valóban beporzók. A jövőbeli módszerek közé tartozhat a virágok hosszú távú kamerás megfigyelése, de az is előfordulhat, hogy a békákat egy darabig ketrecbe zárják majd, hogy kiderüljön, a csillagalmafák vajon kevésbé sikeresen szaporodnak-e akkor, ha a kétéltűek nem férnek hozzájuk.

Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira, a brazíliai Mato Grosso do Sul Szövetségi Egyetem biológusa szerint fontos kérdés az is, hogy békák hátán lévő váladék károsítja-e a virágport. A kutatók emellett arra is kíváncsiak, hogy az állatok elég virágot látogatnak-e meg ahhoz, hogy érdemben befolyásolják a fák szaporodását.