Shutterstock
Ne lepődjünk meg, ha a jövőben tele lesz kávézaccal az új lakás
2023-09-01
Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói felfedezték, hogy közel 30 százalékkal erősebbé tehető a beton, ha a homokot részben kávézaccal helyettesítik – számol be a Futurism a Journal of Cleaner Production című folyóiratban megjelent kutatás eredményeiről.
Munkánk ihletője az volt, hogy innovatív módot találjunk arra, hogy a nagy mennyiségű kávéhulladékot építési projektekben felhasználjuk ahelyett, hogy a hulladéklerakókba kerülne – hogy a kávénak »dupla esélyt« adjunk az életre
– mondta a tanulmány vezető szerzője, Rajeev Roychand, az RMIT Egyetem anyagtudósa.
Ez is érdekelhet: Az egyik leghatásosabb szúnyogirtó a te konyhádban is megtalálható
A kutatók hozzátették: a kávézacc azért némi finomhangolásra szorul, hogy valóban „méltó adalékanyag" legyen.
A kávézacc szerves tartalma önmagában nem tudna kötődni a többi anyaghoz, ezért úgynevezett pirolízisen kell átesnie, 350 és 500 Celsius-fokos hőmérsékleten; a folyamatnak köszönhetően a gyenge szerves anyagok eltűnnek, majd egy finomított anyagot hagynak maguk után, amelyet bioszénnek neveznek.
Végül a kétféle hőmérsékletű bioszén növekvő arányban került a portlandcementhez, és a homok – a beton töltőanyagát –térfogatának akár 20 százalékát is helyettesítette.
A kutatók szerint a felfedezés segíthet a homokbányászat káros hatásait is csökkenteni: egy ENSZ-tanulmány szerint évente mintegy 50 milliárd tonna homokot termelünk ki globálisan.
Olvasd el ezt is! Kávétörténeti kisokos: a kávé megjelenésétől a kávéház-metropoliszokig
A kutatócsoport azt állítja, hogy már több iparági vállalat figyelmét is felkeltették. Innentől kezdve a kutatóknak azt kell kitalálniuk, hogyan lehet a kávéval töltött betonjukat gyakorlati alternatívává tenni.