Ryan közlegény megmentése (1998)
Paramount Pictures

6 film, ami egyedülálló módon mutatja be a II. világháborút

A II. világháború az emberiség történelmének egyik legtragikusabb időszaka volt. A világégés eseményeit már számos könyv és film feldolgozta, de van néhány olyan alkotás, ami egészen hátborzongató módon mutatja be ezt az időszakot. Az alábbi cikkben 6 ilyen filmet sorolunk fel.

A zongorista (2002)

Starring: Adrien Brody, Emilia Fox and Thomas Kretschmann The Pianist (2002) Official Trailer - Adrien Brody Movie A Polish ...

The Pianist (2002) Official Trailer - Adrien Brody Movie

A zongorista című film Władysław Szpilman emlékiratai alapján, Roman Polanski rendezésében készült. A történet egy Szpilman (Adrien Brody) nevű zsidó származású zongorista történetét meséli el, akinek a háború alatt végig kell néznie a szerettei és barátai szenvedéseit és halálát, emellett pedig ő maga is borzalmasabbnál borzalmasabb dolgokat él át.

A film talán legnagyobb tanulsága az, hogy a férfi a körülötte zajló borzalmak ellenére képes belekapaszkodni a legvékonyabb reménysugárba is, ami a túlélés záloga lehet – írja a Collider.

Ryan közlegény megmentése (1998)

Saving Private Ryan (1998) Trailer #1: Check out the trailer starring Tom Hanks, Matt Damon, and Tom Sizemore! Be the first to ...

Saving Private Ryan (1998) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Steven Spielberg Oscar-díjas alkotását a valaha készült egyik legjobb háborús filmként tartják számon. Miller kapitány (Tom Hanks) vezette század azt a feladatot kapta, hogy találják meg a tragikus sorsú Ryan család utolsó élő fiát, azonban a küldetés kicsit sem egyszerű.

A mozi talán legnagyobb erőssége az, hogy nem akar senkinek sem szobrot állítani, hanem brutális őszinteséggel mutatja be a fronton harcoló katonákat, és azt, milyen szörnyűségeken mentek keresztül ezek az emberek a II. világháborúban.

Ez is érdekelhet: Túlértékelt klasszikusok? A 8 legjobb Oscar-győztes film az IMDb szerint

Az élet szép (1997)

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: ...

Life is Beautiful (1998) Official Trailer - Robert Benigni Movie HD

Az élet szép talán az egyik legmegrendítőbb holokausztfilm, amely Guido Orefice (Roberto Benigni) és családja sorsának alakulásába enged betekintést.

A mozi egy hosszabb időszakot ölel fel, hiszen egyszerre mutatja be a mindig vicces Guido és családja életét, és azt, miként uralkodott el a terror Olaszországon a II. világháború előtt és közben.

Miután a férfi és a kisfia egy munkatáborba kerülnek, Guidonak ki kell találnia, miként élheti túl a gyermeke ezt a szörnyű megpróbáltatást, elkeseredettségében pedig a játékosságát és a humorát hívja segítségül.

Casablanca (1942)

Take a look at the creation of Casablanca in this short documentary which features commentary from directors Steven Spielberg, ...

Casablanca | An Unlikely Classic: Behind The Scenes | Warner Bros. Entertainment

A Casablanca többek között azzal tűnik ki a listán szereplő mozik közül, hogy míg a többi film évtizedekkel a háború vége után készült, addig ezt az alkotást a konfliktus kellős közepén mutatták be.

A film a címadó marokkói városban játszódik, ahol a bártulajdonos Rick (Humprey Bogart) segít a hozzá betérőknek amerikai vízumot szerezni, azonban a rég nem látott szereleme (Ingrid Bergmann) keresztbe húzza a számításait.

Külön érdekesség, hogy a Casablancának több magyar vonatkozása is van, köztük a rendező Kertész Mihály személye is.

A bukás – Hitler utolsó napjai (2004)

Traudl Junge, the final secretary for Adolf Hitler, tells of the Nazi dictator's final days in his Berlin bunker at the end of WWII.

Downfall - TRAILER (2005)

Ez a film a náci Németország, ezen belül is Hitler halála előtti utolsó időszakát mutatja. A szövetségek győzelme már szinte biztos, a náci vezérkar pedig egy berlini bunkerba vonult el, ahonnan végigkövetik a Harmadik Birodalom pusztulását.

A film sokak szerint a II. világháború egyik leghitelesebb ábrázolása, ami nem véletlen, hiszen az alkotás folyamatában számos olyan ember is közreműködött, akik Hitler mellett voltak az utolsó napokban.

Schindler listája (1993)

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: ...

Schindler's List (1993) Official Trailer - Liam Neeson, Steven Spielberg Movie HD

Steven Spielberg mozija egy Oskar Schindler (Liam Neeson) nevű üzletember történetén keresztül ad részletesebb képet a II. világháborúról.

Schindler a meggazdagodás reményében érkezik az akkor megszállt Lengyelországba, ahol nem sokkal később óriási pénzeket keres a gyára szüntelen termelése miatt.

A könyvelője, Itzak Stern azonban rábeszéli Schindlert arra, hogy foglalkoztasson zsidó származású embereket az üzemében, az üzletember pedig esélyt kap arra, hogy megmentse több ezer ember életét.