Akármennyire is gyors és kényelmes tud lenni, néha félre kell tennünk az okostelefonunkat. Talán egy életre megtanulta ezt egy kanadai túrázó, akinek majdnem az életébe került, hogy saját intuíciói – és mondjuk egy normális térkép – helyett a Google Mapsre hallgatott.

Kanada tömérdek gyönyörű természeti látnivalóval rendelkezik, nem csoda, hogy rengetegen indulnak neki túrázni a hegységeknek, erdőknek. Így tett az a férfi is, aki az észak-amerikai ország Brit Kolumbia tartományában található Fromme-hegycsúcsot tűzte ki céljául.

Ezt is olvasd el! A videó után nem kérdés, melyik a világ legszebb tava

Az 1231 méter magas, sziklákkal szegélyezett pontra több túraútvonalon is fel lehet jutni. A számtalan alkalmasabb opció helyett azonban a Google Térkép egy olyan lehetőséget mutatott a kirándulónak, amely valójában nem is létezik.

Ösvények helyett meredek sziklákhoz vezetett a kijelölt út, amely olyannyira veszélyes volt, hogy akár tragédiába is fulladhatott volna a kirándulás. A kiránduló szerencsére időben felismerte az applikáció tévedését, így végül telefonon kért segítséget, a visszautat ugyanis szintén nem ismerte.

Ez is érdekelhet: Az összes térkép pontatlan, elmondjuk, hogy miért!

www.instagram.com

Két mentőcsapat is érkezett hozzá, akik a köd okozta nehéz látási viszonyok ellenére viszonylag gyorsan megtalálták a bajba jutott férfit. Hogyha kicsit később érkeztek volna, lehet, hogy nem leltek volna rá a zseblámpával sem rendelkező túrázóra. Idén már több hasonló eset is előfordult, ősz elején egy sziklába kapaszkodó kiránduló hívta akkor a mentőket, amikor egy ideje már a szakadék felett lógott.

A mentősök felhívják a figyelmet, hogy ne a Google Mapshez hasonló digitális alkalmazásokat használjuk. Ha mégis inkább a telefonunkat hívnánk segítségül, töltsünk le túraspecifikus appokat, amelyeket offline módban is lehet használni valós, többek által bejárt útvonalakat megkeresésére.

A Drive Magazin cikke kiemeliMaggie Peikon, az Amerikai Túraszövetség szóvivőjének tízes listáját, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek, ha kirándulni indulnánk. Tehát mindenképp vigyünk magunkkal:

  • elegendő vizet;
  • elsősegélydobozt;
  • megfelelő, kényelmes cipőt;
  • iránytűt vagy GPS-t és egy papíralapú térképet;
  • kalóriadús ételeket;
  • esőkabátot;
  • „túlélőkészletet”, azaz öngyújtót, zseblámpát és egy sípot;
  • kést vagy többfunkciós bicskát;
  • napolajat, napszemüveget és olyan ruhát, ami megvéd minket a napfénytől;
  • hálózsákot, illetve egy kisebb sátrat vagy bármi ponyvát, amit menedékként tudunk hasznosítani.