Papucsok.

7 hétköznapi dolog, ami be van tiltva a világ különböző országaiban

Szinte mindenki tud mondani egy olyan ételt vagy tárgyat, amiről nem tudja pontosan miért is van száműzve az életünkből. Ez a kérdéskör nemzetközi szinten is jelen van, az alábbi cikkben pedig 7 olyan számunkra hétköznapi dolgot sorolunk fel, ami be van tiltva a világ különböző országaiban.


Ketchup – Franciaország

Photo by Dennis Klein on Unsplash

Franciaországban 2011-től betiltották a ketchupot az iskolai étkezdékben. Christophe Hebert, a francia iskolák igazgatóinak országos szövetségének elnöke szerint a tiltás oka nem más, mint a francia kultúra megőrzése.

Hebert úgy látja, hogy a ketchup túlságosan amerikai, és azt szeretné, ha a gyerekek megtanulnák az őshonos francia recepteket, és továbbadnák azokat a gyerekeiknek. Emellett úgy véli, hogy a ketchup elfedi a finom konyhájuk ízét.

Járóka – Kanada

Akármennyire is meglepő, 2004-ben Kanada hivatalosan is betiltotta ezt a kisgyermekek számára ártalmatlannak tűnő eszközt, miután a kiskereskedők 15 évig önkéntes alapon száműzték azt a kínálatukból.

Egyes szakértők szerint azonban az eszköz mégsem annyira ártalmatlan, mivel a járókák, amelyek arra hivatottak, hogy segítsék a csecsemőket a gyorsabb járás megtanulásában, valójában éppen ellenkező hatást érhetnek el, és két-három héttel késleltethetik a folyamatot.

Így hát Kanada volt az első ország, amely betiltotta a szóban forgó eszközt, sőt még a használt járóka-kereskedés is illegális, amiért akár 6 hónap börtönbüntetést is kaphatnak az „illegális árusítók”.

Ez is érdekelhet: Ez az ország nemsokára hivatalosan is betiltja a dohányzást

Rágógumi – Szingapúr

Daniel Monteiro/Unsplash

Ezt a tilalmat 1983-ban találták ki, mivel a rágógumival postaládákat, épületeket, kulcslyukakat és liftgombokat rongáltak meg. A dolog azonban csak 1987-ben vált komolyra: egyes utasok a rágógumit arra használták, hogy blokkolják az érzékelőket és megakadályozzák a vonatajtók becsukódását, aminek a javítása elég sokba került.

1992-ben az új miniszterelnök életbe léptette a tilalmat, és ma Szingapúrban csak az orvos által felírt fogászati vagy nikotinos rágógumi engedélyezett. Ha rajtakapnak rágógumival, pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel sújthatnak.

Papucs – Capri, Olaszország

Az olaszországi Capri szigetén teljesen betiltották a pacskerokat. A strandpapucsok a „zajos lábbelik" kategóriájába tartoznak, ami nem megengedett.

Ez azonban csak egy a sok olaszországi tiltás közül, amelynek célja a közbiztonság megőrzése. A homokvárépítés, a kagylógyűjtés, a labdajátékok, az autóban való csókolózás és a miniszoknya viselése szintén tilos különböző területeken.

Kék farmer – Észak-Korea

Waldemar/Unsplash

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun a nyugati divat hatásának minimalizálása érdekében betiltotta a kék farmert az országban. Bár ez egy országos tilalom, elsősorban a kínai határhoz legközelebb eső területeken tartatják be, ahová – véleményük szerint – az amerikai kultúra be tud, és be akar lopakodni.

Külön érdekesség, hogy a tilalomcsomag kiterjed a piercingekre, és a fülbevalókra is.

Kinder tojás – USA

Sokan nem tudják, hogy a Kinder Surprise tojások betiltása egy 1938-as törvényre vezethető vissza, amely megtiltja, hogy az USA-ban olyan édességet árusítsanak, amelybe nem ehető anyagot ágyaztak be.

A lehetséges fulladásveszélynek és annak köszönhetően tehát a Kinder tojások nem árusíthatók az országban. Sőt a csokikat még Amerikába sem lehet behozni, és a vétkeseknek a bírságokat állítólag 300 és 2500 dollár közötti összegben állapítják meg tojásonként.

Kilincs – Vancouver, Kanada

Xiangkun ZHU/Unsplash

Vancouver volt az első kanadai város, amely betiltotta a kilincseket. Ezt abban a reményben tették, hogy az emberek nem fognak beszorulni a különböző helyiségekbe, az elátkozott fogantyúk helyett pedig 2014-től kezdve minden új épületben karokat használnak az ajtók nyitására.

Ez elsősorban a fogyatékkal élők és az ízületi gyulladásban szenvedők segítségére szolgál, de segít azoknak is, akik idősebbek, vagy akik a kezükben cipelnek dolgokat, például élelmiszert.

Forrás: Watch Mojo

A figyelmetekbe ajánljuk