Sokan nem szívesen merészkednek le a föld alá, hiszen a koromfekete sötétség és bezártság teljesen érhető módon eltántorító tud lenni. Mi viszont összegyűjtöttünk több olyan földfelszín alatt megbújó látványosságot, amelyek lenyűgözőek és kevésbé ijesztőek.

Tordai Sóbánya, Románia

Fotó: Shutterstock

Az erdélyi földalatti vidámpark egy barlangszerű sóbányában épült. A sókitermelésre kialakított környezetben olyan attrakciókkal találkozhatunk, mint az óriáskerék, a minigolf, a bowling, az asztalitenisz vagy akár bányatavi csónakázás. Igaz hullámvasúttal nem rendelkezik, de a lenyűgöző közeg minden hiányosságot kárpótol.

Under, Norvégia

Fotó: Shutterstock

Az Under egy víz alatti étterem a norvégiai Lindesnesben. Az 5,5 méterrel a tengerszint alatt található 495 négyzetméteres vendéglátóhely ezzel a világ legnagyobb víz alatti étterme, és 40 fő befogadására alkalmas. Ha szívesen megcsodálnád a tengeri élővilágot és közben egy jót falatoznál, akkor érdemes ellátogatnod.

Ezt is nézd meg! Kiderült: ezek a világ legjobb ingyenes turisztikai látványosságai!

Thrihnukagigur, Izland

Fotó: Shutterstock

Maradva északon – kicsit őrültségnek hangzik, de ezen az izlandi helyen egy vulkán belsejébe merülhetünk le. A látogatókat egy lift viszi le több mint 200 méter mélyre a magmakamrába. Az alkalmazottak pedig biztosítanak bennünket afelől, hogy a Thrihnukagigur biztonságosan szunnyad, hiszen már 4000 éve nem tört ki. Bátraknak kötelező úti cél!

Derinkuyu, Törökörszág

Fotó: Shutterstock

Kappadókia régióban található Derinkuyu földalatti városa több ezer éves múltra tekint vissza. A föld alatt élve Derinkuyu lakói elkerülhették a szélsőséges hőmérsékletet, és könnyebben megvédhették magukat a betolakodóktól. Bár ma már természetesen nem lakják, a helyszínen iskolák, üzletek és templomok maradványai találhatók.

Ez is érdekelhet: Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: ezek a világ legdrágább turisztikai látványosságai

Zipaquirá sókatedrális, Kolumbia

Fotó: Shutterstock

A tény, hogy mérnököknek, bányászoknak és szobrászoknak sikerült 200 méternyi só, szikla és ásványi anyag alatt katedrálist faragniuk, már önmagában is lenyűgöző teljesítmény. A kolumbiai Zipaquirá sókatedrális különös látványosság, amit Kolumbiában járva érdemes megtekinteni.

A fény szemkápráztatóan szűrődik át rajta, szinte neonszerű, kék és lila köddel töltve meg a kamrákat és alagutakat. Ha vasárnapra terveznénk oda látogatásunkat, megtapasztalhatjuk a hely atmoszféráját, hiszen még napjainkig is egy működő római katolikus templom.