Tipp a konyhába: ezért nagyon fontos megmelegíteni az ételünket evés előtt
2023-12-12
Sokáig keringett az tévhit, mely szerint az ételt csak egyszer lehet újramelegíteni, mivel utána már nem biztonságos az elfogyasztása. A tudósok szerint azonban ez nem így van. Sőt!
A baktériumok és vírusok sokféleképpen belekerülhetnek az élelmiszerekbe: egyesek természetes módon vannak jelen a termékek betakarítási környezetében, vagy a feldolgozás során kerülnek bele. A vírusok azonban nem szaporodnak az élelmiszerekben, és a főzés során (vagy megfelelő újramelegítéssel) elpusztulnak a baktériumokkal ellentétben – írja a The Guardian.
Ez is érdekelhet: 3+1 francia étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon
Persze nem minden baktérium veszélyes. Néhányuk hasznos, mint például a joghurtban lévő probiotikumok vagy az erjesztett élelmiszerek készítéséhez használt starterkultúrák. Egyes baktériumok azonban szaporodnak és akár betegségeket is okozhatnak.
Bár a főzés és az újramelegítés során általában elpusztulnak az élelmiszerekben lévő patogén baktériumok, a toxinokat és az endospórákat nem biztos, hogy sikerül eltüntetni. Az újramelegítés esetében a toxinok jelentik a legnagyobb megbetegedési kockázatot. A rosszul kezelt vagy a kezdeti főzés vagy újramelegítés után túl lassan lehűtött élelmiszerek esetében a körülmények lehetővé tehetik a toxintermelő baktériumok növekedését és elszaporodását.
Az élelmiszer eredetű megbetegedéseket okozó baktériumok jellemzően 5 és 60 Celsius-fok közötti hőmérsékleten (a „hőmérsékleti veszélyzóna”) szaporodnak, a leggyorsabb növekedés 37 Celsius-fok körül következik be.
Az újramelegített ételekhez kapcsolódó ételmérgezések egyik gyakori okozója a sokak által orrban vagy a torokban hordozott Staphylococcus aureus, amely hányást és hasmenést okozó toxint termel. Ezeket a baktériumokat a kezünkről átvihetjük az élelmiszerekre főzés vagy újramelegítés után. Ha a szennyezett élelmiszer hosszabb ideig a hőmérsékleti veszélyzónán belül marad, a Staphylococcus aureus elszaporodik.
Olvasd el ezt is! Elsóztad a levest? Pár csepp ebből, és megmenekül az étel
Ennek elkerülésének érdekében a forró élelmiszereket helyezzük át sekély edényekbe, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek, majd a fedett edényeket tegyük a hűtőbe. A még forró ételeket ne tegyük a hűtőbe, mivel ez a hűtőszekrény hőmérsékletének 5 °C fölé emelkedését okozhatja, ami befolyásolhatja a benne lévő egyéb élelmiszerek biztonságát.
Ha az étel higiénikus körülmények között készült, és főzés (vagy újramelegítés) után gyorsan lehűtötték és hidegen tárolták, az egyszeri felmelegítés nem növeli a megbetegedés kockázatát. A hosszabb tárolás és az ismételt újramelegítés azonban befolyásolja az ételek ízét, állagát és néha tápértékét is.
Erre figyeljünk az újramelegítésnél: