Az emberek több okból nem képesek a téli álomra. Az őseinktől származó gének szerint azonban lenne rá lehetőségünk. Az emberi hibernáció pedig több okból is előnyös lehetne, hiszen elősegíthetné az orvosi és űrhajózási tudományok fejlődését.

A British Medical Journal 1900-ban megjelent cikke szerint, az oroszországi Pszkovban az emberi téli álom egy formáját mutatták ki, amelyet téli alvásnak vagy „lotskának" neveztek. A kutatók szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy ez több lenne egy mesénél.

Ez is érdekelhet: Ezért lehetséges, hogy vannak, akik napi 4 óra alvással is képesek fittek maradni

Egy 2000-es változat pedig olyan orosz parasztokról számolt be, akik az év felét alvással töltötték, hogy elkerüljék a krónikus éhínség okozta megpróbáltatásokat. Az ismeretlen szerző szerint a családtagok felváltva őrizték a tüzet, míg a többi tag aludt. Naponta egyszer felébredtek, hogy egy szelet kenyeret egyenek, majd visszaaludtak, és hónapokkal később, amikor melegedett az idő, felébredtek.

Dr. Sandy Martin, a Coloradói Egyetem professzora azonban nem talált meggyőző bizonyítékot az emberi téli álomra vagy éppenséggel a nagy pszkovói téli alvásra.

Bár az lehetséges, hogy nagyon régen az egyik őskori ősünk valóban téli álmot aludhatott. Ez az ős volt az összes emlős elődje, beleértve az embert is. Egyesek szerint ez azt jelenti, hogy a modern tudomány segítségével az emberek képesek lennének újra téli álomba szenderülni.

Véleményem szerint a téli álom egy ősi tulajdonság. Talán azért éltük túl a nagy aszteroida-kihalást, mert a rokonaink arra az időre tudták hasznosítani a hibernációt. Talán földalatti, sugárzás előtti emlősök voltunk. Az evolúciós genetika azt mondja, hogy minden emlős közös őse téli álmot aludt

– nyilatkozta Martin.

A 2020-as kutatás szerint a korai emberek valóban képesek lehettek téli álmot aludni. Bár az eredmények nem meggyőzőek, a kutatók szerint ezek a félmillió évvel ezelőtti ősök azért aludhattak téli álmot, hogy túléljék a rendkívül hideg körülményeket. Tehát megvannak a téli álomhoz szükséges génjeink.

A professzor szerint az emberek valószínűleg azért nem aludtak téli álmot a későbbiekben, mert az nem volt előnyös számunkra az evolúció során. Nem segítette volna elő a túlélést és a szaporodást.

De miképp működne az emberi hibernáció? A kutatók különböző módszereket vizsgálnak arra, hogyan lehetne elérni.

Az egyik legnépszerűbb verzió, a kontrollált hipotermia. Az egészségügyi szakemberek már alkalmazzák a terápiás hipotermiát, amely a testhőmérséklet csökkentésének egyik módja. Az eljárás pedig lelassítja az olyan anyagcsere-folyamatokat, mint a vérkeringés és a légzés.

Az orvosok a terápiás hipotermiát olyan emberek kezelésére használják, mint például fizikai traumán, transzplantáción és egyes műtéten átesett páciensek. Martin szerint azonban a gyógyászati hipotermia nem azonos a hibernációval. Egyes kutatók mégis úgy vélik, hogy az emberek egy nap talán képesek lesznek téli álmot aludni az ellenőrzött hipotermia egy formájával.