Die Hard
20th Century Foy

35 éves a Die Hard! 5 kulisszatitok, ami után teljesen máshogy tekintesz majd a filmre!

Idén 35 éve mutatták be a mozitörténelem egyik legsikeresebb akciófilmjét, a Die Hard (Drágán add az életed!) első részét, ennek apropóján pedig 5 olyan kulisszatitkot szedtünk össze, amiről szinte biztosan nem hallottál!

A Die Hard valójában egy könyvadaptáció

A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy John McClane történetét biztosan egy menő akciófilmes forgatókönyvíró találta ki, ez azonban nagyon nem így volt.

A mozi ugyanis Roderick Thorp 1979-es Nothing Lasts Forever (Semmi sem tart örökké) című krimijén alapul, amely az 1966-os The Detective (A nyomozó) című regény folytatása.

Frank Sinatra, mint John McClane?

Frank Sinatra's video for 'New York, New York' recorded live in 1985 at Budokan Hall, Toyko. The new live album 'Standing Room ...

Frank Sinatra - New York, New York (Live At Budokan Hall, Tokyo, 1985)

A legendás Frank Sinatra nemcsak fantasztikus énekes volt, hanem színészként több moziban is tiszteletét tette, ilyen volt például a már említett The Detective filmes adaptációja.

A Die Hard alkotói pont emiatt neki akarták felajánlani a főszerepet, de az akkor már 70-es éveiben lévő színész bölcsen visszautasította az ajánlatot.

Ez is érdekelhet: Mi az az afázia, ami miatt Bruce Willis úgy döntött, hogy feladja a filmezést?

Fantasztikus a filmben lévő panoráma, ugye? Kár, hogy nem igazi!

Valószínűleg te sem vetted észre, de egy 115 méter hosszú háttérfestmény szolgáltatta a lenyűgöző városképet.

A díszlet ráadásul olyannyira modernnek számított, hogy animált fényeket, mozgó forgalmat lehetett rávetíteni, sőt éjszakáról nappalra is át tudott váltani.

A kellék olyannyira meggyőzte a filmeseket, hogy a Die Hard után számos más filmben is használták.

A stúdiónak esze ágában nem volt leszerződtetni Bruce Willist

Die Hard (1988) Trailer #1: Check out the trailer starring Bruce Willis, Alan Rickman, and Bonnie Bedelia! Be the first to watch, ...

Die Hard (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Egy ekkora költségvetésű film esetében teljesen természetes, hogy rengeteg sztárt behívnak castingra, de az sem ritka, hogy már eleve felajánlják valakinek a szerepet.

A készítők egy igazi A-listás szupersztárra akarták rábízni a feladatot, de Sinatra után többek között Sylvester Stallone, Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson, Richard Gere, Don Johnson, Burt Reynolds és Richard Dean Anderson is visszautasította a szerepet.

Bruce Willis nem is szerepelt a fejesek elképzelései között, mivel akkoriban őt egy komikus színészként tartották számon.

Bruce Willis halláskárosodást szenvedett a forgatáson!

Getty Images

A lehető legélethűbb forgatási körülmények érdekében a kellékfegyvereket úgy állították be, hogy olyan hangosak legyenek, mint az igaziak.

Willis egy, a The Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy amikor az egyik jelenetben egy asztalon keresztül lő le egy terroristát, nagyon közel került a fegyverhez, ezáltal pedig maradandó halláskárosodást szenvedett.

Forrás: Mental Floss