Die Hard
20th Century Foy

35 éves a Die Hard! 5 kulisszatitok, ami után teljesen máshogy tekintesz majd a filmre!

Idén 35 éve mutatták be a mozitörténelem egyik legsikeresebb akciófilmjét, a Die Hard (Drágán add az életed!) első részét, ennek apropóján pedig 5 olyan kulisszatitkot szedtünk össze, amiről szinte biztosan nem hallottál!


A Die Hard valójában egy könyvadaptáció

A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy John McClane történetét biztosan egy menő akciófilmes forgatókönyvíró találta ki, ez azonban nagyon nem így volt.

A mozi ugyanis Roderick Thorp 1979-es Nothing Lasts Forever (Semmi sem tart örökké) című krimijén alapul, amely az 1966-os The Detective (A nyomozó) című regény folytatása.

Frank Sinatra, mint John McClane?

A legendás Frank Sinatra nemcsak fantasztikus énekes volt, hanem színészként több moziban is tiszteletét tette, ilyen volt például a már említett The Detective filmes adaptációja.

A Die Hard alkotói pont emiatt neki akarták felajánlani a főszerepet, de az akkor már 70-es éveiben lévő színész bölcsen visszautasította az ajánlatot.

Ez is érdekelhet: Mi az az afázia, ami miatt Bruce Willis úgy döntött, hogy feladja a filmezést?

Fantasztikus a filmben lévő panoráma, ugye? Kár, hogy nem igazi!

Valószínűleg te sem vetted észre, de egy 115 méter hosszú háttérfestmény szolgáltatta a lenyűgöző városképet.

A díszlet ráadásul olyannyira modernnek számított, hogy animált fényeket, mozgó forgalmat lehetett rávetíteni, sőt éjszakáról nappalra is át tudott váltani.

A kellék olyannyira meggyőzte a filmeseket, hogy a Die Hard után számos más filmben is használták.

A stúdiónak esze ágában nem volt leszerződtetni Bruce Willist

Egy ekkora költségvetésű film esetében teljesen természetes, hogy rengeteg sztárt behívnak castingra, de az sem ritka, hogy már eleve felajánlják valakinek a szerepet.

A készítők egy igazi A-listás szupersztárra akarták rábízni a feladatot, de Sinatra után többek között Sylvester Stallone, Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson, Richard Gere, Don Johnson, Burt Reynolds és Richard Dean Anderson is visszautasította a szerepet.

Bruce Willis nem is szerepelt a fejesek elképzelései között, mivel akkoriban őt egy komikus színészként tartották számon.

Bruce Willis halláskárosodást szenvedett a forgatáson!

Getty Images

A lehető legélethűbb forgatási körülmények érdekében a kellékfegyvereket úgy állították be, hogy olyan hangosak legyenek, mint az igaziak.

Willis egy, a The Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy amikor az egyik jelenetben egy asztalon keresztül lő le egy terroristát, nagyon közel került a fegyverhez, ezáltal pedig maradandó halláskárosodást szenvedett.

Forrás: Mental Floss

A figyelmetekbe ajánljuk