Shutterstock
Az ital, amit itthon senki nem kóstolt, pedig népszerűbb, mint valaha
2023-04-19
Peruban járva garantáltan találkozhatunk egy titokzatos lila vagy sárga színű itallal, amit vödörből szolgálnak fel az utcán és a helyi vendéglátóhelyeken. Ez a chicha (ejtsd: csicsa), az Andok hagyományos itala, aminek története több ezer évre nyúlik vissza, mutatja be az éppen reneszánszát élő italt a Vince.
A chicha nem egy konkrét ital: inkább egy italcsaládra vonatkozik, amiből minden tájegységnek megvan a maga saját változata. Általánosságban elmondható, hogy kukoricából készül, és a két legismertebb chicha-típus a Chicha de jora és a Chicha morada. Előbbi egy különleges sárga kukoricafajtából, a jorából készül erjesztéssel, utóbbi alapanyaga a lila kukorica, amit viszont nem erjesztenek – írja a lap.
Ez is érdekelhet: A filléres magyar zöldség, amit már a legtöbben elfelejtettek
Ezt a fajta chichát a sörhöz hasonlóan készítik:
Shutterstock
A Chicha de jorát az Andok népei évezredek óta készítik. Az ital különleges jelentőséggel bírt az Inka Birodalomban, ahol a kukorica szent növénynek számított. Az inka nőket különleges iskolákban, az Aqlla Wasi nevű intézményekben tanították meg az ital főzésére.
A kész terméket különleges ünnepségek és fesztiválok alkalmával fogyasztották, emellett a fontos vallási szertartásokba is beépítették, ahol az isteneknek szánt áldozatként töltötték ki, olykor egyenesen az emberáldozatokkal együtt ajánlották fel. Még ma is szokás, hogy ivás előtt egy kis chichát öntenek ki áldozatként Pachamamának, a Föld-anyának.
A gazdag lila ital a legelterjedtebb chicha-típus Peruban.
A Chicha morada nem erjesztett, így inkább hasonlít egy üdítőitalra vagy gyümölcspuncsra, mint sörre. A tipikus elkészítés során a lila kukoricát ananászhéjjal és fahéjjal főzik, majd cukrot és lime-levet adnak hozzá. A Chicha morada pontos eredete ismeretlen, az azonban általánosan elfogadott, hogy valamikor a spanyol hódítás után a perui Sierrában készítették először.
Nagyobb népszerűségre akkor tett szert, amikor elérte Limát és más tengerparti városokat. A Chicha morada amellett, hogy rendkívül frissítő, számos egészségügyi előnnyel is jár.
Olvasd el ezt is! 3 kevésbé ismert koffeines ital, ha nem iszunk kávét
Shutterstock
Kolumbiában az italnak szintén komoly hagyományai vannak, 1949-ben azonban hivatalosan betiltották.
Shutterstock
A hagyományos chicha de jora tálalása egy perui rituálé keretei között
A chicha Peruban mindenütt kapható. Vásárolhatunk belőle az utcán, a piacon, vagy akár az autó ablakán keresztül, amikor megállunk a közlekedési lámpánál. Leghagyományosabb lelőhelye az úgynevezett chichería. A chichería lényegében olyan, mint egy söröző, ahol chichát árulnak. Ezek jellemzően családi vállalkozások, gyakran engedély nélküliek, ahol a szomjas látogatók egy pohár chicha mellett társasági életet élhetnek. Ezeket a létesítményeket néha az ajtó fölött elhelyezett piros zászlóról lehet felismerni, ez jelzi, hogy chichát szolgálnak fel.