Ezért kellene több bogyós gyümölcsöt ennünk, semmihez nem fogható pozitív hatásuk van
2022-07-01
A magasabb flavonoidbevitel javítja a bélmikrobióta összetételt és csökkenti a vérnyomást – derül ki egy új kutatásból.
A flavonoidok olyan természetes vegyületek, amelyek főként gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, és amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
A bélmikrobióta változatossága nagyobb, ha flavonoidokban gazdag élelmiszereket, például almát, körtét, bogyós gyümölcsöket, teát, étcsokoládét és vörösbort fogyasztunk, ami a vérnyomás szintjének csökkenését eredményezi.
Aedín Cassidy professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:
A bélmikrobiomunk kulcsszerepet játszik a flavonoidok metabolizálásában, hogy fokozza azok kardioprotektív hatását, és ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ezek a vérnyomáscsökkentő hatások a napi étrend egyszerű változtatásával is elérhetőek.
A kutatócsoport 904 felnőttet vizsgált, és felmérte az élelmiszer-bevitelüket, a bélmikrobiomot és a vérnyomásszintjüket.
Íme az eredményeik összefoglalása:
Cassidy professzor elmondta:
Eredményeink azt mutatják, hogy a jövőbeni vizsgálatokban a résztvevőket anyagcsere-profil szerint kell vizsgálni, hogy pontosabban tanulmányozhassuk az anyagcsere és a bélmikrobiom szerepét a flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának szabályozásában. A flavonoid-anyagcsere nagymértékben egyéni variabilitásának jobb megértése nagyon jól megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért élveznek nagyobb szív- és érrendszeri védőhatást a flavonoidokban gazdag élelmiszerektől, mint mások.
Forrás: PsyBlog