A háziállatok ártalmatlansága és kedvessége sokak arcára csal mosolyt nap mint nap. A közvetlen környezetünkön túl azonban a világ számos egzotikus tája is magában rejt rengeteg olyan állatfajt, amelyeknek már csak a látványától is kedvesebb helynek tűnik a világ. Az alábbi listában összegyűjtöttünk párat a világ legaranyosabb állataiból, hogy jól induljon a napunk!

Szurikáta

Fotó: Lingchor/Unsplash

A szurikáták olyan társaságot igénylő emlősök, amelyek főleg csordákban élnek az Afrika déli részén található Kalahári-sivatagban. Továbbá fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek a rovarpopulációk és más kártevők megfékezésében. A négyujjú mangusztának is hívott faj felegyenesedett testtartásáról és kíváncsi természetéről is ismert.

Ez is érdekelhet: 5 állat, amely képes kiszagolni a betegségeket

Kurtafarkú kenguru

Fotó: Mark Stoop/Unsplash

A quokkaként is ismert kedves teremtményeket a világ legbarátságosabb állatának is szokás nevezni. Azon túl, hogy sokan csak megölelgetnénk, a kurtafarkú kenguruk híresek pezsgő, élettel teli személyiségükről. Kölykeiket egy kenguruhoz híven erszényben hordják, a természetesen élőhelyükként szolgáló ausztrál Rottnest-szigetek már turisztikai célponttá is vált.

Mexikói axolotl

Fotó: Mattias Banguese/Unsplash

Az axolotl egy Mexikóban őshonos szalamandra, nevének jelentése vízi kutya. Igen szokatlan a kifejlődésük a kétéltűek között, mivel metamorfózis, azaz különösebb átalakulás nélkül érik el a felnőttkort. Ekkorra már akár 20 centiméter méretűre is nőhetnek. Ahelyett, hogy a szárazföldre lépnének, a felnőtt egyedek kopoltyúsak maradnak. Akváriumban tartható háziállat, mosolygó arckifejezése népszerűségének legfőbb kulcsa.

Ezt is olvasd el! Gyilkoló cukiságok – 5 állat, ami veszélyesebb, mint gondolnád

Gekkó

Fotó: Oleksandr Kuzmin/Unsplash

A World Animal Foundation szerint több mint 1000 gyíkfaj alkotja a gekkófélék családját. Rovarokkal táplálkoznak, valamint jól ismertek tapadó lábaikról, amelyek lehetővé teszik számukra felületeken való – a fizikai törvényeket meghazudtoló – tapadást és mászást is. Külön érdekesség még, hogy a többi gyíkkal ellentétben a gekkók ugatással és ciripeléssel adnak ki hangot. Továbbá ezek az apró állatok hidegvérűek, így a napon kell sütkérezniük, hogy felmelegedjenek, míg lehűlés céljából árnyékos helyeket kell keresniük.

Sarki róka

Fotó: Teresa/Unsplash

A sarki rókák főleg Észak-Amerika északi területein, továbbá Izlandon és Grönlandon fordulnak elő. Kis, szőrös emlősök, amelyek jól alkalmazkodtak az idők során a sarkvidéki életkörülményekhez. A legkisebb rókafajok közé tartoznak, 55-70 centiméter hosszúak, 25-30 centiméter a marmagasságuk, testtömegük 5-10 kilogramm között mozog. A sarki rókák kiváló úszók, nagy távolságokat képesek megtenni élelem után kutatva. Érdekesség, hogy szőrzetük színe barnáról vagy szürkéről télen fehérre változik, hogy segítse őket az álcázásban.

Törpe erszényesmókus

Fotó: David Clode/Unsplash

Ezek a csöppnyi mókusok erszényesek, az Egyesült Államokban néha még háziállatként tartják őket. Akárcsak a szurikáták, ezek az állatok is igénylik a társaságot. A kutatók szerint a vadon élő egyedek 2-7 felnőttből és kicsinyeikből álló kolóniákban élnek. Egy kifejlett felnőtt törpe erszényesmókus mindössze 120-140 grammos.