idős tolószékes nő

Alzheimer-kór elleni vakcinát fejlesztettek ki a kutatók

Az Alzheimer-kór elleni védekezésre szánt kísérleti vakcina átment az emberi kísérletek legújabb szakaszán – jelentették a tudósok egy új tanulmányban.


II. fázisú klinikai vizsgálatok nemrég kimutatták, hogy az Axon Neuroscience biotechnológiai vállalat által kifejlesztett AADvac1 gyógyszerjelöltet a betegek biztonságosan tolerálják, és választ adnak az Alzheimer-kór bizonyos markereivel szemben.

A 193 enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegnél végzett vizsgálatokban 117 jelölt kapott AADvac1-et, míg a többi kontrollcsoportként működött, helyette placebót kapott.

Az AADvac1-et kapó résztvevők a vizsgálat során 11 dózisban kapták meg a peptid alapú vakcinát, és magas szintű immunglobulin G (IgG) antitest-válaszokat mutattak ki esetükben.

A kutatók arra számítanak, hogy az AADvac1 hatékony lehet az agy káros tau fehérje csoportjaival szemben, amelyeket a betegség egyik elsődleges jellemzőjének tartanak.

A szer hatására egy neurofilament könnyű láncú (NfL) fehérje lassabban halmozódik fel, ami lassabb neurodegenerációt okoz, mint a placebót kapó betegeknél.

Tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy a tau-célzott immunterápia egyértelmű bizonyítékát mutatja a neurodegeneratív folyamatra gyakorolt hatásának

mondta Petr Novak, a tanulmány szerzője.

Noha ez jelentős eredmény, a kísérleti terápia még nem mutatott meggyőző jeleket arról, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek spektrumában jelentősen ellensúlyozná a kognitív hanyatlást.

A kétértelműség ellenére elmondható, hogy vannak pozitív jelek, különösen, ha az elemzés azokra a betegekre összpontosul, akiknek az Alzheimer-kór olyan biomarkerekhez kapcsolódik, amelyek azt sugallják, hogy a tau felelős az állapotukért. Ők valószínűleg reagálnának az oltásra.

A kutatók szeretnének lefolytatni egy, a tau és az amiloid biomarkerekben szenvedő betegekre összpontosító, III. fázisú klinikai vizsgálatot a tervek szerint még ebben az évben, vagy 2022 elején.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk