kék aszcídiák, ascidians,

Egy állat, ami képes újjászületni, még akkor is, ha három részre vágják

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói felfedeztek egy olyan tengeri állatfajt, amelynek élőhelye az Eilati-öböl és képes visszanöveszteni minden szervét – még akkor is, ha három darabra boncolják.


A különös felfedezés eredményeit a Frontiers in Cell and Developmental Biology című folyóiratban tették közzé.

„Megdöbbentő felfedezésről van szó, ugyanis ez az állat a gerinchúrosok közé tartozik - a háti gerincvelővel rendelkező élőlények közé -, amelybe mi, emberek is beletartozunk"

– magyarázta Noa Shenkar, az egyetem professzora.

„A szervek regenerálódásának képessége gyakori az állatvilágban, és jó pár olyan állatot ismerünk, amelyek testrészeket regenerálnak, mint például a gekkó,. Ők például képesek új farkat növeszteni. De egész testrendszereket nem. A mostani felfedezéssel pedig minden megváltozott, hiszen találtunk egy olyan gerinchúrost, amely képes visszanöveszteni az összes szervét, még akkor is, ha három részre szakad.

Döbbenetes, de a három rész mindegyike képes volt visszanyerni az összes szervi funkcióját, amit elválasztottak tőle, ráadásul elég rövid idő alatt.

A csoda állatot aszcidiának nevezik, és több száz faja létezik, amelyek megtalálhatóak a világ összes óceánjában és tengerében. Bárki, aki valaha is kinyitotta a szemét a víz alatt, látott már aszcidiákat anélkül, hogy tudott volna róla, ugyanis gyakran sziklákon lévő csomóknak álcázzák magukat, és ezért igencsak nehéz őket észrevenni.

Az állatfaj nagyon egyszerűen van felépítve: egy kimeneti és egy bemeneti nyílása van, belül pedig egy tésztaszűrőhöz hasonló központi szerv található. Evolúciós szempontból a gerinctelenek közül ők állnak a legközelebb az emberhez.

A kutatók először kettő, majd három részre vágták az állatokat, a három részből pedig mindegyiknek hiányzott vagy az idegközpontja, az emésztőrendszere vagy a szív egy része. De még őket is meglepte, hogy mindhárom testdarab képes volt mindent regenerálni. Így egy aszcídia helyett hármat kaptak a szakértők, ezzel pedig választ kaptak arra, hogy miképp szaporodnak. Ezek az aszcídia fajok a szaporodás érdekében egyszerű regenerációt hajtanak végre.

(Eurekalert)

A figyelmetekbe ajánljuk