photography of person holding glass bottles during sunset

A tudósoknak van egy rossz híre a mértékletes alkoholfogyasztásról

Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok ivás árt nekünk. De mi a helyzet a heti néhány pohárral?


A vörösborban antioxidánsok vannak, mondták nekünk, így néhány pohár nyilvánvalóan jót tesz. Más tanulmányok szerint a keveset vagy mérsékelten ivóknál kisebb a szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak. A bor mértékkel még a mediterrán étrendben is szerepel, amely a világ egyik legegészségesebb étkezési terve! Egy új tanulmány azonban, amely az Egyesült Királyság hatalmas adathalmazán alapul, most azt sugallja, hogy az ivás J- vagy U-alakú görbéje rossz tudományos alapokon nyugszik.

Még a jelenleg az Egyesült Királyságban ajánlott heti italmennyiségnél kevesebb ital fogyasztása is a szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával jár. Az ARU és a University College London kutatócsoportja szerint a probléma az, hogy sok nem ivó ember jelenlegi rossz egészségi állapota miatt nem iszik, így amikor szívrohamot vagy más szívkoszorúér-problémát kap, az nem függ össze azzal, hogy nem iszik.

És nem arra utal, hogy az alacsony vagy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás védelmet nyújt. A kutatók a UK Biobank adatait vizsgálták, amelyek 333 259 alkoholfogyasztóra és 21 710 olyan emberre terjedtek ki, akik soha nem fogyasztottak alkoholt. Csaknem hét évnyi adatot elemeztek, és minden olyan esetet megjegyeztek, amikor a résztvevők közül valakinek szív- és érrendszeri eseménye, szívbetegsége vagy agyi érrendszeri betegsége volt.

A csapat kifejezetten kizárta a korábbi ivókat, hogy megpróbálja korlátozni az olyan emberek adatait, akik esetleg jelenlegi egészségi állapotuk miatt hagyták abba az ivást. Ennek ellenére a soha nem ivók még mindig idősebbek voltak, magasabb volt a BMI-jük, magasabb a vérnyomásuk, és fizikailag kevésbé voltak aktívak, mint az ivó kohorsz. Más alkoholtartalmú italok, például a sör és a szeszes italok esetében még a heti 14 egységnél kevesebbet fogyasztók esetében is, ami a brit egészségügyi irányelvekben jelenleg ajánlott heti italmennyiség, az eredmény sokkal rosszabbnak tűnik.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk