hordók egymásra pakolva

Az Egyesült Államokban 1920. január 16-án lépett életbe az az alkotmánymódosítás, mely az egész országban megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel, ám az alkoholpiac a köztes időszakban sem állt le, sőt a feketekereskedelemnek köszönhetően virágzott.


Dél-karolinai régészek egy csoportja most például egy olyan telep maradványaira bukkant, amelynél 90 évvel ezelőtt illegálisan készíthettek alkoholos italokat. A szakértők szerint ráadásul a lelőhely minden valószínűséggel Al Capone egyik társához köthető

írja a Live Science.

A cikkből az is kiderül, hogy a tudósok egy Charlottesville közelében található erdős és mocsaras területen folytatták az ásatást, amikor egy fém hordót, egy kerti tömlőt, salaktéglákat és fémhulladékot találtak. A Knoxville-i Tennessee-i Egyetem munkatársa, Katherine Parker szerint a leleletek egy illegálisan üzemeltetett szeszfőzde maradványai lehetnek, melyek egy helyi szeszcsempész Benjamin Villeponteaux-é lehettek.

Parker szerint a hasonló lelőhelyeket annak ellenére nézik gyakran szimpla hulladéktárolónak, hogy rengeteg árulkodó részlettel bírnak: a salaktéglák például kifejezetten az ilyen illegálisan fenntartott szeszfőzdékre volt jellemző. Ezek az 1920-as évekre datálhatóak, és valószínűleg egy fém tartályt tartottak, melyben hatalmas mennyiségű rozsot, árpát, cukrot és vizet forraltak. Az alkoholgőzt egy tömlő segítségével egy másik berendezésbe vezették, ahol aztán lecsapódhatott.

De vajon, hogyan kerül a képbe Al Capone?

A régióban Villeponteaux több illegális szeszfőzdét is üzemeltetett, a források alapján pedig a férfi az amerikai gengszterrel dolgozott szoros együttműködésben. A szeszcsempész 1926-ban, egy lövöldözésben halt meg, titkos telepeit azonban jóval a halála után is használhatták.

A figyelmetekbe ajánljuk