fajó jános kép absztrakt festmény

Az absztrakt művészetnek grafikai aukciót szentel a BÁV április 15-ei kezdéssel.


Az absztrakt egy nagyon megosztó művészeti ág. Van, aki azt gondolja róla, hogy értelmetlen, hiszen ilyet ő is tudna készíteni, sőt, a gyereke is.

Az absztrakt műveket készítő művészek azonban igenis tehetségesek. Barcsay Jenő, aki az anatómiai rajzairól híresült el, szintén készített absztrakt alkotásokat. Maurer Dóra híres hazai absztrakt művész is készített részletgazdag rézmetszeteket.

Maurer korai művészete nem hiába részletgazdag. A művész megpróbált megfelelni a Kádár-korszak elvárásainak. Később szabadabban alkothatott.

A technikai fejlődés letaglózta világunkat az 1960-as években. Akkoriban igen népszerű volt az Apollo-program, a művészeket pedig megihlette a megfoghatatlan világűr. Az absztrakt megfelelt ennek a kifejezésmódnak. Gyarmathy Tihamér Dimenziók nevű műve is ezt kívánja megjeleníteni.

A BÁV április 15-én induló aukcióján ezt a művet is értékesítik, 120 ezer forintos kikiáltási árral. Emellett Lantos Ferenc Föld körül című rajzáért 36 ezertől lehet majd licitálni.

Az absztrakt stíluson belül megjelenő konstruktivizmus, amely megjelenik Kassák Lajos, Anna Mark vagy Konok Tamás képein, ihlette részben a Bauhaus építészeti stílust, amelyről mi is írtunk korábban. Ebben a szemléletben építkezett Bak Imre, Fajó János, Nádler István és Korniss Dezső is.

Fajó János végül egyéni útra lépett, művészetére az op-art (optikai illúziókat felhasználó művészeti irányzat) volt jelentős hatással. Csepp és Forgó című nyomataira 60 ezer forinttól lehet licitálni.

Korniss Dezső és Nádler István stílusára pedig a kalligráfia volt nagy hatással. Az ő műveikből is bocsátanak aukcióra a BÁV eseményén.

Az absztraktnak már a neve is azt jelenti, hogy elvonatkoztatás. Emiatt ne próbáljuk szavakkal, gondolatokkal megfogni ezt a stílust, ne bagatellizáljuk gyerekművészetté, hanem engedjük, hogy hasson az érzelmeinkre.

A BÁV kiállítása április 6-14. között lesz megtekinthető, az aukcióra pedig április 15-én 17 órakor kerül sor. Tovább informálódhatunk az eseményről a BÁV honlapján.

(Forrás: Kultúra)


A figyelmetekbe ajánljuk