Ezekkel a szavakkal jellemzik leggyakrabban Budapestet

A 100 szóban Budapest nevet viselő történetíró pályázat már régóta népszerű a fővárosiak körében. Elsősorban azzal a céllal indult, hogy felhívja a figyelmet az irodalom és a városi lét összefonódására, idén viszont ennél többet adott.


Hat év alatt ugyanis több mint hatezer pályamunka készült, ennek megfelelően pedig elkészült az az elemzés, amely közel 600 ezer szót vizsgálva megmutatta, milyen szavakkal gondolkodunk Budapestről és fővárosi létünkről. A történetek kulcsszavai egyedi animációs videóban is megelevenednek.

A főváros turisztikai szervezetének, a Budapest Brand Zrt. megbízásából a Crow Intelligence csapata most egyedi nyelvészeti eljárásokkal vizsgálta az első 6 év pályázatainak összes kifejezését. Összesen 6260 pályaművet analizáltak, amelyeket 35 éves átlagéletkorú, 1945 férfi és 4315 női szerző írt.

„Az adatok feldolgozásánál törekedtünk arra, hogy a lehető legtöbb oldaláról megmutassuk, hogyan látják Budapestet a történetek írói. Megvizsgáltuk a pályaművekben a leggyakrabban előkerülő témákat, a női és férfi szerzők, illetve a budapestiek és a nem itt élők által leggyakrabban használt kulcsszavakat. Ezeken felül megvizsgáltuk azt is, hogy a pályázat indulása óta melyik évben milyen kifejezések domináltak"

– árulta el Varjú Zoltán, a Crow Intelligence alapítója és számítógépes nyelvészeti szakértője.

"Izgalmas megnézni 6 év Budapest szótérképét. Nagyon örülök, hogy egyértelműen kirajzolódik egy pozitív, érzelmes, a fővárosára büszke író képe, aki szereti a város autentikus tereit, egyedi hangulatait és aktív közösségeit"

– jegyezte meg Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A leggyakoribb szavak

● a budapestiek és a nem itt élők, valamint a nők és férfiak körében is a Duna volt a leggyakrabban említett konkrét fővárosi helyszín;

● második, harmadik és negyedik leggyakoribb fővárosi helyszín szinte mind a négy esetben a körút, a Blaha és a rakpart volt;

● összes említést tekintve Pest sokkal gyakoribb (37.) szó volt, mint Buda (93.).

További érdekességek:

● a nők által beküldött történetekben a Peti, míg a férfiak esetében a kislány szó került elő a legtöbbször;

● a nők TOP 30 kulcskifejezéseinek elemzése esetén nagyobb arányú a tényszerű, konkrét személyre, funkcióra, vagy helyre történő utalás:. A Peti mellett sűrűn használt szó még a Zoli , Béla,kolléga, barátnő,kissrác, rendőr, presszó és Európa.

● a férfiak esetében nagyobb arányú az absztrakt, érzelmeket sugalló, vagy családi, baráti kapcsolatot jelző kifejezés: szeret, illat, mosolyog, kedvenc, hős, anyuka, apuka és nagymama;

A figyelmetekbe ajánljuk