Reigl Judit
Kálmán Makláry Fine Arts

Emlékkiállítás nyílt Reigl Judit világhírű festményeiből

Az idén augusztusban elhunyt, Kossuth-díjas festőművész alkotásait a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában nézheted meg.


Reigl Judit az egyik legismertebb hazai kortárs művészek egyike volt. 2008 és 2019 között az ő alkotásáért fizettek a legtöbbet az élő magyar művészek közül. 871,7 millió forintért keltek el festményei ebben az időszakban. Többek között ezeket a műveket is megtekinthetjük a szeptember 7-én megnyílt kiállításon.

Reigl Judit festm\u00e9ny

Kálmán Makláry Fine Arts

Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron. 1950 óta Franciaországban élt. Műveit a világ legjelentősebb amerikai és európai múzeumainak gyűjteményeiben találjuk: a New York-i MoMa-ban, a Metropolitan, a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Centre Georges Pompidou-ban, vagy a londoni Tate Modern-ben – csak néhányat említve a sok közül.

Reigl Judit festm\u00e9ny

Kálmán Makláry Fine Arts

Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette. 1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967-68-ban Carnegie-díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth-díjban részesült. 2016-ban a francia kormány a l'ordre des Arts et des Lettres-díjjal tisztelgett művészete előtt. A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal, melyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak, Reigl Juditot tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztízsét.

Reigl Judit festm\u00e9ny

Kálmán Makláry Fine Arts

A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután 2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kalman Maklary Fine Arts-szal. Ennek a tárlatnak és a kiállításszervező által kiadott háromnyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, melyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak. Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi hírű, kiemelkedő életműve – áll a Galéria közleményében.

Reigl Judit festm\u00e9ny

Kálmán Makláry Fine Arts

A kiállítás egészen szeptember végéig lesz megtekinthető a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

A figyelmetekbe ajánljuk