A légzőizmok erősítéséről készített oktatóvideót a Semmelweis Egyetem
Youtube/Semmelweis Egyetem

A légzőizmok erősítéséről készített oktatóvideót a Semmelweis Egyetem

Az oktatóvideót nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak készült, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintetteknek is.

A COVID-19 fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket. A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

Az animációban bemutatják a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében.

A videót dr. Losonczy György egyetemi tanár vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Fizoterápia Tanszéke közreműködésével a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság készítette.

A felvételből az is kiderül, hogy légzőizmainkat már három hét alatt megerősíthetjük.

Az alkotók kiemelik, hogyha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd.

A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás – így a légzőizom gyakorlatok is – a mindennapi életünk részévé válik – írják a leírásban.

A figyelmetekbe ajánljuk