Kék Tesla Model Y Performance
Fotó: Tesla

9 okos dolog otthonra és utcára

Előbb-utóbb belátjuk az okos(odó) holmik hasznosságát, főleg a használati tárgyakét, noha továbbra is jól elvagyunk Google-szemüveg és okos alsónemű nélkül. Talán az önvezető autótól se fogunk jobban félni, mint az indexelés nélkül kanyarodó sofőrtől, aki füléhez tartja a telefont.


Most éppen a kihajtható kijelzőkkel gyűlt meg a kétkedők baja, noha legtöbbjük még sose vette a kezébe. Netán csak múló – és elrettentően drága – hóbort ez a „foldable" kategória. De az is megeshet, hogy túljutva gyermekbetegségein az ára mérséklődik, és pár év múlva elavultnak tűnik minden mobil, aminek nincs kinyitható vagy kihúzható képfelülete.

Esetleg egyszer a kulcsainktól is megszabadulhatunk (lásd a 8. jelöltet), bár eddig sok elektronikus zár bukott meg egy keményebb biztonsági teszten. Két éve a nagy hotelláncok kedvencéről (Assa Abloy, Vision by VingCard) derült ki, hogy egy digitális mesterkulccsal bármelyik ajtót kinyithatnák a hozzáértők. Némi vigasz, hogy ez pár ezer munkaórájukba került…

1. Egy töltéssel 507 kilométer

Ennyi a hatótávja a Tesla Model Y Performance típusnak, vagyis 315 mérföld, ami rekord a maga kategóriájában, hiszen ez egy 450 lóerős városi elektromos terepjáró (SUV). Ráadásul a fogyasztása vegyes használatban benzinre átszámítva csupán 1,94 liter/100 km (121 mpge, azaz miles per gallon equivalent).


Fotó: Tesla

„Az összkerékhajtás folyamatos technikai fejlesztése révén sikerült növelnünk a hatótávot a korábbi 450 km-ről 500 km-re. Ennek köszönhetően tovább nőtt az előnyünk a többi elektromos SUV-val szemben" – hangzik a cég bejelentése az Y kategóriáról. Persze az időzítése nem véletlen: márciusban kezdődik az első Performance modellek leszállítása. Persze lesznek olcsóbb verziók is, némelyik csak egy villanymotorral. Ezek is bővíthetők 7 ülésesre.

Az ár még az USA-ban sem csekélység: 60 ezer dollár

2. Kiszélesedő kijelző

Most szivárgott ki először a kínai TCL cég különleges megoldású mobiljának látványterve. Szétnyitás helyett oldalra csúsztatható ki a képernyőt kétszeresére növelő rész, és a kettő együtt nagyjából 7 colos. Visszatolva egy szokványos, bár kicsit vastag telefont kapunk, hátul négy kamerával. Valamilyen hajtogatás ekkor is történik, de a mechanizmust még nem ismerjük. Eredetileg a barcelonai Mobile World Congress (MWC) alatt mutatta volna be a TLC, de a mobilgyártók legnagyobb szakmai rendezvénye elmarad a koronavírus-járvány miatt.

Ára 450 dollár

Fotó: TCL


3. Feldobja a fülest

Eddig nem hallott részleteket, elsikkadt magas és mély hangokat, friss dinamikát csal elő kedvenc zenéinkből az Audiolab pehelysúlyú készüléke, az M-DAC Nano. A hatás még a rutinos zenehallgatókat is meglepi. Funkcióját tekintve fej-, illetve fülhallgató-erősítő az apró doboz, a DAC jelentése pedig digitális–analóg átalakító (digital-to-analog converter). Működik telefonnal, laptoppal, asztali PC-vel. Van rajta 3,5 mm-es jackdugóaljzat, ami az új mobilokból sokszor kimarad.

Ára 42 ezer Ft

4.Okos termosztát

Érzékeli a jelenlétünket a Tado° V3+ központi termosztát, mégpedig a mobilunk révén. Szabályozható telefonról és internetről, de az okosotthon-rendszerbe is integrálható. Helyiségenként is szabályozni tudja a fűtést, de az alapkészleten felül ehhez minden radiátorhoz kell venni egy kisebb termosztátot. A rendszer házilag könnyen fölszerelhető, és akár 30%-kal kisebb lesz az energiafogyasztás.

Az alapkészlet 200 euró

5. Szóból ért a vízcsap

„Egy bögre forró víz" – ennyit mondunk, és a Moen cég konyhai csapja, a U Smart Faucet pont ennyit folyat ki. Kérhetünk persze langyos vagy hideg vizet is, míg az adag az evőkanálnyitól akár 56 literig (15 gallon) terjed. Bár mikrofonja nincs, az Amazon Alexa okoshangszórónak vagy (mobilon) a Google Assistantnak adott utasításokat veszi át. (Az Apple-féle Siri nem jó hozzá.) Két mozgásérzékelője révén is tud reagálni.

Árát még nem közölték


Fotó: Moen


6.Felturbózott fűtőtest

Három halk ventilátorral működik az angol Speedcomfort, és mágnessel tapad a lemezradiátor aljára. Hőérzékelője 28 °C fölött indítja a „légkavarást", 25 °C alatt leállítja.

Ára 50 fonttól

7.Hűséges hangprojektor

Nagy tévé alá való a Vizio Elevate széles doboza, ebben 18 hangszóró van, a két szélső föl-le tud mozogni. Így hűséges térhangzást produkál Dolby Atmos módban is.

Árát még nem tudni

8. Nyitás ujjal, kóddal, kulccsal

A Lockly Vision ajtózár többféleképp nyitható. Van beépített kamerája, és értesít, ha betörő babrálja.

Ára 400 dollár

9. Madárfejű hangszóró

Karmok helyett mágnessel kapaszkodik a Libratone Bird, és lehet hozzá beszélni, azaz okoshangszóró. Közben jár a csőre, és ha a homlokára koppintunk, csicsereg.

Ára 70 euró

A figyelmetekbe ajánljuk