szemüveges ember

Egy kínai felmérés arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik szemüveget viselnek kisebb arányban kapják el a koronavírust.


A kutatásról

szem\u00fcveg

unsplash.com/Usman Yousaf


A koronavírus-járvány 2019-es vuhani kitörése óta, a kutatást végző szakemberek kifejezetten egy szemészeten, a JAMA klinikán végezték a vizsgálatokat. Azt figyelték meg, hogy a szemüvegesebbek kisebb arányban kerülnek kórházba.

A további vizsgálatok során, azoktól is gyűjtöttek adatokat, akik ugyan szemüvegesek voltak, viszont megfertőződtek a Covid-19-el. A kis mintavételi arányú kutatások során csupán 16 olyan személy volt, aki szemüvegesként megfertőződött a koronavírussal – csak, hogy értsük ez pontosan mit jelent ez pontosan 5,8% a 256 vizsgált emberből.

A feltételezések szerint a vizsgált emberek mind rövidlátók voltak, így a következő szelekcióban csak rövidlátókat (miópiás betegeket) vizsgáltak a Habei tartományban, ahol a korábban megnevezett kórház volt.

Óvatosan a hosszú távú következtetésekkel

A fertőzöttek közötti vizsgálatok után arra jutottak, hogy ez egy sokkal nagyobb (31.5%) csoportot érint. Tehát ez ötször alacsonyabb számú kórházban kezelt rövidlátó koronavírusos beteget jelent, mint amire ettől a társadalmi rétegtől számítani lehetett.

Ez egy izgalmas megfigyelés, de úgy, mint minden egyes kutatást és eredményeit nagy óvatossággal kell kezelni.

Miközben a szem védelme mindig is fontos komponense volt a vírus elleni védelemnek, ennek a tanulmánynak a jelentősége kétségeket ébreszt és óvatosságra int.

Nem azt jelenti, hogy az eredmények nem valósak, de semmiképp ne kezdjünk el tanácsokat osztani és viselkedési változásokat javasolni erre hivatkozva, addig amíg független források ezeket az eredményeket meg nem erősítik.

Azért nagyon fontos a szemek védelme, mert míg a testünk egész felületén lévő bőrünk egy hatásos védelmi gátat jelent, addig a szemünkön lévő membrán sokkal vékonyabb és ezáltal kiszolgáltatottabb a vírusnak. Sajnos a vírusok megtanulták ezt kihasználni. Ezért is nagyon fontos, hogy legalább 20 másodpercig mossunk kezet és a lehető legkevesebbszer érintsük meg az arcunkat, írja a www.sciencealert.com cikke.

A figyelmetekbe ajánljuk