Álmaink otthona Budapest fölött
Internorm/BujnovszkyTamás

Álmaink otthona Budapest fölött

A Tóth Project Építésziroda Óbudán felépült családi háza gyönyörű, letisztult példája annak, hogy lehet egyszerű formákkal és természetes anyagokkal olyan összhangot létrehozni, amely az épület formavilágát és tömegképzését a belső terekben is letükrözi. Nem csak a telek adottságait használja rendkívül érzékenyen: olyan struktúrát hoz létre, amely ötvözi a természetes felületeket, valamint a geometria tiszta szépségét.


Az 1970-es években épült magastetős szerkezet, a '90-es években a szerkezethez északi irányban hozzátoldott struktúra és egy háromszög alakú enyhe lejtő – a Tóth Project Építésziroda (Tóth László, Papp László) ezekből az alapokból hozta létre ennek a kortárs struktúrának a terveit. Az iroda munkáiban egy igen erőteljes kézjegy érzékelhető, ami a mostani ház esetében is megfigyelhető. A tömegek bátor formálása, a letisztult felületek, valamint a linearitásra, geometrikusságra redukált esztétikum mind olyan jellegzetességek, amelyek nyomán a karakter igen jól felismerhető.

A cél most az volt, hogy a meglévő épületet valamilyen módon az új épülettest részévé kellett tenni, azzal együtt, hogy a hétköznapok nappali- és hálóterei az emeleten kaptak helyet. A kiváló látványt is előtérbe kellett helyezni, ami nem csoda a telek elhelyezkedését tekintve – így a házban tartózkodók számára a lehető legimpozánsabb kilátásra lesz lehetőségük.

Internorm/BujnovszkyTamás

Mindezeket figyelembe véve lebontásra került az eredeti tetőszerkezet, valamint az L-alakú ráépítéssel nem csupán egy kiváló bevilágítottsággal bíró téregyüttes jött létre, hanem

egy különleges, lebegő struktúra, hiszen az emeleti szint mindkét irányban túllóg az eredeti épülettest határain.

Az emelet vizuális különállást csak fokozza, hogy az alsó szint a homlokzat homokszerű színezése által belesimul a környezetébe.

Internorm/BujnovszkyTamás

Az épületben a természetközeli anyagok alkalmazása az uralkodó, a hőkezelt faburkolat horizontális mintázatai izgalmas formavilágot konstruálnak meg az épülettest tömegkezelésével. Ezt a hatást teszik árnyaltabbá a nagyméretű nyílászárók üvegfelületei, amelyek nem csupán a homlokzat ritmikáját határozzák meg, de gyönyörű rálátást biztosít a városra is. Az L-alakú kubusos testek egyfajta geometriába átírt kitárt tenyerekként fogják közre a jacuzzival is ellátott teraszt, ahonnan szintén elsőrangú kilátás adódik.

Internorm/BujnovszkyTamás

A családi ház artisztikus jellege a tiszta formák és anyagok iránti vonzalomban, valamint a mértéktartásban bontakozik ki. Nem hivalkodó mutatványok, hanem a belső terek funkcióival szinkronban álló tömegképzés határozza meg az épületet. Az emelet levegőbe kifutó végei organikus módon kapcsolódnak a ház egészével, és nem utolsó sorban bámulatosan mutat.

Internorm/BujnovszkyTamás

A falak világos színezése jól engedi érvényesülni a fa járólapokat, valamint a konyha geometrikus burkolatát és sötét tónusú bútorait. Nem csupán a külső homlokzaton, hanem a belső terekben is szerves módon kerültek elhelyezésre a különféle növények, amelyek izgalmas kontrasztban állnak a minimalista, időnként indusztriális megoldásokkal. Az egyenesek játékossága a lépcsőfeljáró betonszerű felületeibe beágyazott világításokban is tetten érhető.

Internorm/BujnovszkyTamás

Mind a tömegképzésben és a homlokzaton, mind az enteriőrben megfigyelhető a visszafogott tisztaság és az esztétikai minőség. Az arányos struktúra, a lebegő épülettest, a konyha mennyezetén található bevilágító, valamint a különféle felületek szinkronja olyan harmóniáról árulkodik, amely a legapróbb részletekig átgondolt egésszé formálja a családi házat. Sallangmentes és finomra hangolt építészet ez, amely kibontja a telek és a látvány adottságait, és tiszta atmoszférát teremt a benne élők számára.

A figyelmetekbe ajánljuk