72 százalékkal csökkent a Louvre látogatottsága 2020-ban

2019-hez képest majdnem negyedére zuhant vissza a világ leglátogatottabb múzeumának látogatóiszáma, melynek oka a koronavírus-járvány volt.


A párizsi Louvre ugyanis tavaly szinte egész évben zárva tartott, így minösszesen csak 2,7 millió látogató tudta felkeresni, ami 72 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az intézmény összesen 90 millió eurós, vagyis több mint 32 forintos bevételtől esett el – írja az MTI.

A Mona Lisának és más világhírű műkincseknek otthont adó múzeumot 2019-ben 9,6 millió, 2018-ban pedig az abszolút rekordot jelentő 10,2 millió látogató kereste fel. A látogatók háromnegyedét adó külföldi, főleg tengerentúli turisták távolmaradásra miatt nyáron és mindenszentekkor a hazai érdeklődők aránya elérte a 84 százalékot.

A járvány első hulláma előtt ért véget a Leonardo da Vinci-kiállítás, mely ugyan kirobbanó sikert hozott, ám nem volt képes ellensúlyozni azt a mennyiségű bevételkiesést, ami az év hátralévő részében várt az intézményre – emiatt a Louvre 46 millió euró állami támogatást kapott a francia kormánytól. A járványügyi korlátozások miatt a múzeum tavaly erősítette jelenlétét az online felületeken, egymillió főről 9,3 millióra növelte regisztrált előfizetői számát, az intézmény honlapja 21 millió látogatást regisztrált az év folyamán.

A figyelmetekbe ajánljuk