Öt prémiummárka rövid történetével és Mihalik Sebestyén, a WarmUp Cocktail Bar head bartenderének koktélcsodáival csinálunk kedvet az újranyitó bárok látogatásához, vagy éppen az otthoni mixeléshez.
Kilmarnock Road
VinCE magazin/Dancsecs Ferenc
A whisky-vermouth kombinációkra épülő italok, illetve a grépfrútlé iránti rajongását Mihalik Sebestyén egy viszonylag könnyen elkészíthető, friss és nyárias long drinkben ötvözte. A Gold Labelre jellemző lágy, mézes jegyeket tökéletesen kiegészíti a citrusok és a tonik fanyarsága. A házi hibiszkusz szirupot pedig azért választotta, mert a bársonyszín hozzáadása mellett kellemes, gyümölcsös ízével teszi könnyen fogyaszthatóvá az italt.
Hozzávalók:
- Johnnie Walker Gold Label Reserve whisky;
- Rosso Vermouth;
- Frissen facsart grépfrútlé;
- Citromlé;
- Házi hibiszkusz szirup;
- Tonik;
- Australian Bitters.
John Walker 1820-ban nyitotta meg élelmiszerkereskedését a skóciai Kilmarnockban, ahol whisky blendelési technikákkal kísérletezett és lerakta a Johnnie Walker családi vállalkozás alapjait. A Johnnie Walker azóta világszerte ismert egyedi minőségű whiskyjeiről. Az aranyérmes Johnnie Walker Gold Label Reserve-öt Jim Beveridge master blender alkotta meg a házasítás művészetének igazi remekeként. Édes, mézes aromájuk alapján válogatott whiskyk keveréke, amelynek minden cseppje élénk ízek gazdag rétegeit kínálja.
Calmness
VinCE magazin/Dancsecs Ferenc
Nincs nyár gin-tonik nélkül, tehát szinte kötelező darab, ha a hőség ellen próbálunk védekezni. Az oolong tea frissítő, ám neutrális ízjegyei tökéletesen belesimulnak a citrusos kavalkádba, amit a szilva bitter parfümös gyümölcsössége egészít ki. A szárított narancsba zárt illóolajok pedig felerősítik a Flor de Sevillában érezhető mediterrán citrusok ízét.
Hozzávalók:
- Tanqueray Flor de Sevilla gin;
- Ye Tealeaves Calm Tea;
- Tonik › Plum Bitters;
- Szárított narancs.
Elkészítés:
Szinte klasszikus gin-tonik, melyet egy borospohárban, sok jégre töltve érdemes elkészíteni, Ye Tealeaves Calm Tea hozzáadásával. A Calm Tea magas minőségű szálas zöld oolong tea, lágyított, szűrt víz és szárított osmanthus virágzat felhasználásával készült teljesen tartósítószer- és adalékmentes dobozos teaital. Szárított naranccsal díszítjük.
A Tanqueray Flor de Sevilla gin története:
Charles Tanqueray igazi újító, úttörő volt, aki a világ legjobb ginjének megalkotására törekedett. A világ számos pontjáról szerzett be növényeket és fűszereket; több mint 300 receptet készített. Az eredeti, 1800-as évekbeli receptje ihlette a Tanqueray Flor de Sevillát. A Tanqueray Flor de Sevilla a sevillai narancsok keserédes zamatának és a Tanqueray London Dry gin összetettségének tökéletes egyensúlyát kínálja. A napsütötte mediterrán ízek teszik ezt a gint kivételesen kellemessé, ugyanakkor mégis izgalmassá.
Tea after Twelve
VinCE magazin/Dancsecs Ferenc
A Singleton of Dufftown malátawhisky selymes és gyümölcsös ízének hangsúlyozásához Sebestyén hidegen áztatott kínai fekete teát használt. Megfelelő mennyiségű savasság hozzáadásával és édesítés után kiváló szomjoltó és frissítő hatású koktélt készíthetünk.
Hozzávalók:
- The Singleton of Dufftown 12 éves single malt whisky;
- Cold brew fekete tea (Ye Tealeaves Gold Silk black tea);
- Frissen facsart citromlé;
- Cukorszirup
Elkészítés:
Ez egy igazán könnyen, akár házilag is elkészíthető highball. A fekete teát 18-20 óráig hideg vízben áztatjuk, aztán leszűrjük. Collinsos pohárban jégre töltjük az alapanyagokat, majd megkeverjük. Tökéletes nyári frissítő, melyet ízlés szerint citromlével és cukorral ízesíthetünk, ezután citrom gerezddel és kakukkfűvel díszítünk.
A Singleton of Dufftown whiskey története:
A Singleton of Dufftown a Speyside régióban, Dufftown főzdéjében készül, amely a malátawhisky-lepárlás szíve Skóciában. A főzdében 1896 óta készül whisky és az erjesztéstől a lepárlásig minden annak érdekében történik, hogy az ital minden cseppje kiváló minőségű legyen. A The Singleton of Dufftown aromája pörkölt mogyoróéra emlékeztet, amely gazdag gyümölcsösséggel, fekete ribizlis, barna cukros és kávés ízjegyekkel kúszik végig a szájpadláson, majd egy elegánsan szárazzá váló, tűéles utóízzel búcsúzik. A 12 éves Singleton of Dufftown a Singleton család lelke, egy lágy, házasítatlan malátawhisky, amely tökéletes kiindulópont lehet a kategóriával most ismerkedők számára.
Illuminate
VinCE magazin/Dancsecs Ferenc
A rum és csokoládé egy megunhatatlan kombináció, melyet a thai chili és az osmanthus virág leginkább barackra emlékeztető zamatával ötvözve nagyszerű harmóniát érhetünk el. A narancshéjban található illóolajok ismét jó szolgálatot tesznek, hogy frissességet kölcsönözzenek ennek a desszertitalnak.
Hozzávalók:
- Zacapa Centenario 23 Rum;
- Chilis étcsokoládé;
- Házi készítésű chilis osmanthus virág szirup;
- Aztec Chocolate Bitters
Elkészítés:
Keverőpohárban, sok jéggel nagyjából fél percig keverjük a hozzávalókat, majd egy gyönyörű jéggömbre, old fashioned pohárba töltjük. Narancshéjjal, chili szálakkal és étcsokival ízesítjük és díszítjük.
A Zacapa Centenario 23 Rum története:
Guatemala szelídítetlen vadonjai és vulkánjaiban sötéten, titokzatosan pislákoló tüzek ihlették a Zacapa 23-t, amelyet szakértő kezek kevernek a magas hegyvidék hűvösében; alapanyagként nem melaszt, hanem cukornádat használnak. A Zacapa 23 mind ízében, mind megjelenésében merész, ennek köszönhetően semmihez sem hasonlíthatóan gazdag ízélményt kínál. A luxus rum ízharmóniájához aktívan hozzájárul a művészi tökéletességre fejlesztett tradicionális spanyol „solera" érlelési rendszer, amelyben négy különféle hordótípust alkalmaznak. Vaníliás, erőteljes Bourbon-, gyümölcsös, íz, gazdag sherrys-, finom Pedro Ximenez boros-, valamint újrapörkölt fehér tölgy-hordók biztosítják a kiemelkedő párlat tökéletességét, amelyben a fűszeres, fás, aszalt gyümölcsös vagy éppen gazdag mézes jegyek dominálnak.
Mañana Mexicana
VinCE magazin/Dancsecs Ferenc
Ezzel a receptúrával Sebestyén az általa nagyon kedvelt közép- és dél-amerikai ízeket próbálta meg közelebb hozni az Európában rendkívül népszerű Espresso Martini koktél rajongóihoz. A citrusos és sós jegyekkel megáldott Don Julio (amely a bartender személyes kedvence) nagyszerűen harmonizál a fahéj és a kávélikőr fűszeres édességével. A tőzegáfonya bitter savanykás íze a kávéban rejlő csersavakat, illetve a tequila citrusos ízjegyeit hivatott kiemelni. Haladó gourmet-ek egy csipet füstölt sóval is meghinthetik a koktél habját.
Hozzávalók:
- Don Julio Blanco Tequila;
- Friss eszpresszó;
- Tequila alapú kávélikőr;
- Házi fahéj szirup;
- Cranberry Bitters
Elkészítés:
Az eszpresszó kávét jeges vízben lehűtjük, majd a bitter kivételével minden összetevőt egy shakerbe helyezünk és jéggel összerázzuk. Ezután előhűtött coupe pohárba töltjük és Cranberry Bitterrel díszítjük.
A Don Julio Blanco Tequila története: